«Περιμένουμε επίσης μια αντίδραση από τη νορβηγική κυβέρνηση, η οποία προφανώς προμήθευσε την κλίκα του Ζελένσκι με αυτό το σύστημα NASAMS. Επέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει ένα νοσοκομείο για παιδιά και επίσης να τοποθετηθεί σε κατοικημένες περιοχές κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου;» δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των δυτικών χωρών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε νωρίτερα ότι είναι «επιβεβαιωμένο γεγονός» ότι το νοσοκομείο Οχμαντίτ χτυπήθηκε από δυτικής κατασκευής πύραυλο NASAMS. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το περιστατικό με τον πύραυλο είχε προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθεί στο φόντο της συμμετοχής του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι σε επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο επλήγη μετά την εξαπόλυση κύματος πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία εναντίον πόλεων σε όλη την Ουκρανία. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το παιδιατρικό νοσοκομείο Ohmatdyt – η μεγαλύτερη παιδιατρική μονάδα της Ουκρανίας – υπέστη μεγάλες ζημιές κατά την έκρηξη.

Ο απολογισμός των θυμάτων των ρωσικών βομβαρδισμών που εξαπολύθηκαν προχθές, Δευτέρα στην Ουκρανία ανέρχεται πλέον σε 43 νεκρούς αμάχους, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κέντρο μελετών στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του NATO.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι σε αντίποινα για τις ουκρανικές προσπάθειες επίθεσης σε ενεργειακές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου πλήγμα ακριβείας εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αεροπορικών βάσεων και οι στόχοι του πλήγματος επιτεύχθηκαν. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο του συμβάντος επιβεβαιώνουν ότι η καταστροφή προκλήθηκε από πτώση ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας.