«Σαράντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν» στις επιθέσεις, είπε ο κ. Ζελένσκι στην ομιλία που εκφώνησε στο Ινστιτούτο Ρόναλντ Ρέιγκαν, στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου διεξάγεται η σύνοδος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο κ. Ζελένσκι είχε δώσει νωρίτερα απολογισμό που έκανε λόγο για περίπου 40 νεκρούς, ανάμεσά τους 30 και πλέον στην πρωτεύουσα, όπου ρωσικός πύραυλος προκάλεσε καταστροφές σε νοσοκομείο παίδων.Είπε ακόμη πως περίπου 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως η Ρωσία έπληξε το νοσοκομείο με ένα πύραυλο Kh-101 Kalibr και πως εξαπέλυσε τη Δευτέρα, και άλλους πυραύλους εναντίον πόλεων σε όλη την Ουκρανία σκοτώνοντας τουλάχιστον 41 αμάχους στο φονικότερο κύμα αεροπορικών επιδρομών που έχει πραγματοποιήσει εδώ και μήνες.

Η χθεσινή είχε κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους στην Ουκρανία, όπου το πλήγμα στο νοσοκομείο παίδων προκάλεσε σοκ και καταδικάστηκε έντονα από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.

Από την πλευρά του, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ΟΗΕ εκτιμά πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» το νοσοκομείο παίδων του Κιέβου να επλήγη από «απ’ ευθείας πλήγμα» ρωσικού πυραύλου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο στην Ουκρανία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η Ντανιέλ Μπελ, η οποία υπογράμμισε πως θα πρέπει να διεξαχθεί μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα, αλλά πρόσθεσε πως βασίζεται σε εικόνες βίντεο, υποστήριξε πως το νοσοκομείο επλήγη από ένα πύραυλο κρουζ KH101 «που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Η ανάλυση των εικόνων βίντεο και η αυτοψία που έγινε στο χώρο του περιστατικου έδειξαν πως υπάρχει υψηλή πιθανότητα το νοσοκομείο παίδων να επλήγη απ’ ευθείας και όχι να υπέστη ζημιές εξαιτίας ενός οπλικού συστήματος που αναχαιτίσθηκε», δήλωσε η Μπελ.

Η ίδια πρόσθεσε πως η ομάδα της, η οποία επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα, τον τόπο του πλήγματος, δεν μπορεί να αποφανθεί οριστικά, όμως ο πύραυλος φαίνεται να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι ουκρανικά αντιπυραυλικά πυρά, και όχι η Ρωσία, έπληξαν το νοσοκομείο παίδων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Επιμένω, δεν πραγματοποιούμε πλήγματα σε πολιτικούς στόχους».

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ