Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου ξέφυγε χθες στο νέο ιστορικό υψηλό του 7,53%, ενώ πάνω από το «φράγμα» του 7% κινήθηκε και η απόδοση του πενταετούς, συμπαρασύροντας στα ύψη και την απόδοση του 10ετούς ιταλικού, που βρέθηκε στο 6,40% και το οποίο ξεπέρασε την αντίστοιχη του ιρλανδικού για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009
Σε ύψη-«ρεκόρ» εκτινάχθηκαν και τα ισπανικά ασφάλιστρα κινδύνου, ενώ στη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, Ισπανία και Ιταλία κατακρημνίστηκαν με απώλειες που κινήθηκαν ενδοσυνεδριακά από 2,9% έως 4%, για να περιοριστούν όμως προς το τέλος της συνεδρίασης. Στο Μιλάνο οι μετοχές των μεγάλων ιταλικών τραπεζών βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, κοντά στο 5%, με αποτέλεσμα να ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση πέντε τραπεζών, αν και τα έκτακτα μέτρα για απαγόρευση του short-selling σε Ισπανία και Ιταλία περιόρισαν κάπως τις απώλειες. Την ίδια στιγμή, το ευρώ βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο 1,2067 έναντι του δολαρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, απέρριψε χθες εκ νέου το ενδεχόμενο ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης της χώρας, ενώ και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, υπογράμμισε ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν απορρίπτει το ενδεχόμενο ενός σχεδίου συνολικής βοήθειας προς την Ισπανία, ο Ισπανός υπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διάσωση της Ισπανίας, παρά την «τεράστια αβεβαιότητα στις αγορές που κάνει τη συμπεριφορά τους παράλογη», καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επέμβει και να δώσει ανάσα στις αγορές.
Το Σάββατο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο, κάλεσε την ΕΚΤ να παρέμβει, κυρίως αγοράζοντας ισπανικό χρέος προκειμένου να δοθεί τέλος στην κερδοσκοπία κατά της Ισπανίας. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό του.