«Η Χαμάς τ’ απέρριψε όλα», αντέτεινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως γράφει η Guardian.

«Προσπαθούμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις (αλλά) αυτοί (η Χαμάς) αρνούνται, (λένε πως) δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου. Η Χαμάς από την άλλη επιμένει να εφαρμοστεί ως είχε σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την 31η Μαΐου και η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται τη 2η Ιουλίου.

«Δεν έχουμε ανάγκη νέες προτάσεις», τόνισε σήμερα η Χαμάς μέσω Telegram, προσθέτοντας πως ο κ. Νετανιάχου «χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για να παρατείνει την επίθεση εναντίον του λαού μας».

Το Κατάρ, που μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ μεσολαβεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, έκρινε προχθές Τρίτη ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ισραήλ «παραποιεί τα γεγονότα», προσθέτοντας πως αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο θα οδηγήσει «στον τερματισμό των ειρηνευτικών προσπαθειών».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τη Δευτέρα σχετικά με το αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και απάντησε μονολεκτικά: «Όχι». Δήλωσε επίσης ότι είναι κοντά στο να παρουσιάσει μια τελική πρόταση για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, ενώ σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία, απάντησε πως «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».

Yψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του Μπάιντεν, ανέφερε στο Associated Press ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν σε 14 από τις 18 παραγράφους της πρότασης που σκοπό έχουν να γεφυρώσουν τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο AP ότι το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν τεχνικές διαφορές για μια παράγραφο και βαθύτερες διαφορές για τρεις παραγράφους της πρότασης.

Αυτές οι τρεις παράγραφοι επικεντρώνονται στον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν ως αντάλλαγμα για Ισραηλινούς αιχμαλώτους κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις.

Η Χαμάς έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις της για την επιμονή του Νετανιάχου να ελέγχει τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, Ο Νετανιάχου θέλει οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να διατηρήσουν τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενή ουδέτερη ζώνη κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για όσο κρίνεται απαραίτητο. Κατ’ αυτόν «έτσι θα εμποδιστεί η Χαμάς να φέρνει όπλα στον παλαιστινιακό θύλακο ή να μεταφέρει ομήρους ή μαχητές της στην Αίγυπτο μέσω υπόγειων σηράγγων».

Συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιθέσεις – 40.861 Παλαιστίνιοι νεκροί

Στο μεταξύ συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera το Ισραήλ προχώρησε σε επιθέσεις σε καταυλισμούς στο Deir el – Balah και στο al – Mawasi, περιοχή την οποία νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε χαρακτηρίσει «ανθρωπιστική ζώνη». Ακόμη, στόχευσαν σε πολυάριθμα σπίτια στις γειτονιές Sabra, Sheikh Radwan και στη Zeitoun.

Ακόμη, ισραηλινές επιδρομές έπληξαν σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους κοντά στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Al-Aqsa στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι στα θύματα περιλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες.

Displaced Palestinians react among their tents which have been destroyed under Israeli attacks

Displaced Palestinians react among their tents which have been destroyed under Israeli attacks

[Αshraf Amra / Anadolu]

Από την 7η Οκτώβρη, το κράτος σφαγέας του Ισραήλ έχει δολοφονήσει 40.861 Παλαιστίνιους στη Γάζα εκ των οποίων τα 16.500 είναι παιδιά. Οι νεκροί στην Δυτική Όχθη ανέρχονται σε 685 εκ των οποίων τα 157 είναι παιδιά.

INTERACTIVE-LIVE-TRACKER-GAZA-SEPT4-2024-1100_1080x1350-1725449954