Συγκεκριμένα, την περασμένη άνοιξη η δημοτική αρχή της Αγίας Παρασκευής αποφάσισε να παραχωρήσει σημαντικό μέρος της πλατείας Αγ. Τριάδος σε κατάστημα εστίασης για να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα. Οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα και προχώρησαν σε διαμαρτυρίες υπεράσπισης της πλατείας και του αδόμητου, πράσινου χώρου και σε προσφυγή ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής, η οποία αναμαίνεται να κριθεί σε πρώτο βαθμό την Τρίτη 1η Οκτώβρη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

«Για να μην περάσει η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας σε άθληση, άσκηση και αναψυχή χωρίς “επιχειρηματική” κατάληψη του Δημόσιου χώρου» σημειώνει στο κάλεσμα της η δημοτική παράταξη.

Το κάλεσμα του «Φυσάει Κόντρα στην Αγ. Παρασκευή:

«Την Τρίτη 1η Οκτώβρη 2024 εξελίσσεται ένα ακόμη δικαστικό επεισόδιο της περίφημης υπόθεσης με τα τραπεζοκαθίσματα στην Πλατεία Αγίας Τριάδος και Ψαρών. To Διοικητικό Πρωτοδικείο θα αποφασίσει σε πρώτο βαθμό για την ουσία της προσφυγής των κατοίκων απέναντι στην απόφαση της δημοτικής αρχής Μυλωνάκη να καταπατηθεί χώρος πρασίνου με τραπεζοκαθίσματα για χάρη των κερδών παρακείμενου καταστήματος εστίασης. Από την περασμένη Άνοιξη διεξάγεται ένας μαζικός και πολύμορφος αγώνας για το δημόσιο, ελεύθερο χώρο της πλατείας και το πράσινο, με συγκεντρώσεις, δράσεις φορέων και συλλόγων κατοίκων ενάντια στην εμπορευματοποίηση, με πολιτιστικά δρώμενα για μικρά παιδιά της γειτονιάς αλλά και με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων νομικών εργαλείων(προσφυγή στην αποκεντρωμένη Διοίκηση, θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσφυγή στη Δικαιοσύνη). Είναι ένα δίκαιος τοπικός αγώνας και θα κάνουμε τα πάντα για να κερδηθεί.

Η δικαστική διαδικασία όμως δε θα είναι το τελευταίο επεισόδιο αναφορικά με αυτή τη δίκαιη διεκδίκηση ειδικά εφόσον το εν λόγω σχέδιο εφαρμόζεται πιλοτικά στη συγκεκριμένη περίπτωση με προοπτική χρονικής επέκτασης και αναμένεται να «αγκαλιάσει» – κατά τα λεγόμενα δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και του ίδιου του Δημάρχου – και άλλους δημόσιους χώρους αν ‘’πετύχει’’ [πάντα υπό τη σημαία της «αξιοποίησης»] όπως Ιόλα, Πλατεία Μερκούρη κλπ.

Η Δημοτική Αρχή της Αγίας Παρασκευής και ιδιωτικά συμφέροντα που τη στηρίζουν τόσο τώρα όσο και προεκλογικά, έχουν βάλει στο μάτι τους δημόσιους χώρους και πρέπει να λάβουν ανάλογες απαντήσεις από τους δημότες, όπως έγινε και το προηγούμενο διάστημα. Στην πορεία προς την 1η Οκτώβρη, αλλά και μετά, το Φυσάει Κόντρα θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις σε όλες εκείνες τις απαραίτητες δράσεις και ενέργειες που απαιτούνται για να υπερασπίσουμε τις πλατείες και τους ελεύθερους χώρους, μαζί με τους τοπικούς συλλόγους και τις κινήσεις πολιτών – δημοτών του Δήμου μας.

Για να μην περάσει η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας σε άθληση, άσκηση και αναψυχή χωρίς «επιχειρηματική» κατάληψη του Δημόσιου χώρου. Άλλωστε σε μια εποχή κλιματικής κρίσης και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων και καταστροφών έχουμε ανάγκη ακόμα περισσότερο το πράσινο ώστε να προστατευτεί το μικροκλίμα στις γειτονιές μας, για να μπορούμε να ζήσουμε!»

Το ThePressProject είχε επισκεφτεί την συγκεκριμένη πλατεία και είχε συνομιλήσει με τον δημοτικό σύμβουλο και δικηγόρο Παναγιώτη Αντωνίου για το ζήτημα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.