της Ηλιάνας Ζερβού

«Ο αδόμητος ελεύθερος χώρος είναι πάρα πολύ σημαντικός και για το μικροκλίμα. Αυτές είναι οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και όχι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση και καταπάτηση του πρασίνου» ενώ μάλιστα ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου.  Είναι πολλά χρόνια που υπάρχει αυτή η κατεύθυνση στον δήμο της Αγίας Παρασκευής και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές». Έτσι ξεκίνησε τη συζήτηση μας ο Παναγιώτης Αντωνίου, το απόγευμα της Τρίτης, σ’ ένα παγκάκι της πλατείας, που σε λίγες ημέρες δε θα θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που βλέπετε στο βίντεο. 

Ο Π. Αντωνίου αναφέρει συγκεκριμένα: «τις εργασίες ξεκίνησαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του καταστήματος, κατά παραδοχή του ίδιου του καταστηματάρχη. Όταν του ζητήσαμε τη σχετική άδεια μικρής κλίμακας από την πολεοδομία  ή οποιαδήποτε άλλη άδεια, καθώς δεν ήταν μόνο η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αλλά παράνομες εκσκαφές, διαμορφώσεις του εδάφους, πλήρης κάλυψη του πράσινου χώρου, εκείνος επικαλέστηκε μόνο προφορικές εγγυήσεις του δημάρχου και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερη εκδήλωση με ζωντανή μουσική στο πλαίσιο της οικειοποίησης του πάρκου από τους κατοίκους της περιοχής, γιατί «θεωρούμε ότι έτσι ζωντανεύουν οι πλατείες, και όχι με εμπορευματοποίηση» λέει ο δημοτικός σύμβουλος. Έχει ξεκινήσει, ακόμα, μία σημαντική προσπάθεια συλλογής υπογραφών ενάντια στο σχέδιο περιχαράκωσης του συγκεκριμένου χώρου από επιχείρηση που έχουν φτάσει τις 500 κι έχουν κατατεθεί στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Το αίτημα είναι ο χώρος να δοθεί ξανά στους κατοίκους του. «Το πρόβλημα ξεκινάει όταν τα επιχειρηματικά οφέλη μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες του κόσμου που ζει στην περιοχή» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Παρότι με τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου της γειτονιάς υπήρξε μία πρώτη διακοπή των εργασιών, σήμερα 13/6 συνεχίστηκαν, μεταμορφώνοντας την πλατεία σε εργοτάξιο. Κάτοικοι της περιοχής, τοπικές συλλογικότητες και σχήματα βρέθηκαν εκεί απαιτώντας την απόσυρση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που επέτρεψε την επέκταση του καταστήματος στην πλατεία. Οι διαρκείς κλήσεις τους στο 100 έπεσαν στο κενό με την απάντηση πως όλα είναι νόμιμα και δεν μπορεί να παρέμβει με τον οποιοδήποτε τρόπο. 

Ο Παναγιώτης Αντωνίου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και οι τοπικές δράσεις υπεράσπισης του ελεύθερου, δημόσιου χώρου, και θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των λίγων δημόσιων χώρων  που είναι ακόμα διαθέσιμοι.