Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ απέρριψε την πρόταση για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» 21 ημερών στον Λίβανο, που είχαν απευθύνει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε απέναντι στην τρομοκρατική Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις έως τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στον βορρά».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αργότερα ότι ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός και ότι θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για μια περιφερειακή κλιμάκωση. Μάλιστα, μιλώντας στον Καναδά όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος επίσης υποστήριξε την κατάπαυση του πυρός, ο Μακρόν σημείωσε ότι το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός είχε προετοιμαστεί με τον ίδιο τον Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές ομάδες είχαν συναντήσεις για να συζητήσουν τις προτάσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο την Πέμπτη και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ. «Οι ομάδες μας συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και πώς μπορούμε να προωθήσουμε τον κοινό στόχο να επιστρέψουν οι άνθρωποι με ασφάλεια στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σε δήλωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στο Ισραήλ την Πέμπτη ότι η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον Λίβανο θα καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.