Το Euractiv υπενθυμίζει ότι το 2023, 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Έκτοτε, το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής και η δικαστική διαδικασία για την απόδοση των ευθυνών των υπευθύνων του δυστυχήματος προχωρά με αργό ρυθμό.

Οι συγγενείς των θυμάτων καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, η κεντροδεξιά κυβέρνηση (ΕΛΚ) επιμένει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και λέει ότι εναπόκειται στο δικαστικό σύστημα να διερευνήσει το θέμα.

Οι συγγενείς των θυμάτων καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, η κεντροδεξιά κυβέρνηση (ΕΛΚ) επιμένει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και λέει ότι εναπόκειται στο δικαστικό σύστημα να διερευνήσει το θέμα.

Ωστόσο, το θέμα έχει τραβήξει την προσοχή και των Βρυξελλών.

Η γενική εισαγγελέας της ΕΕ Laura Kövesi είχε ήδη ξεκινήσει —πριν από το ατύχημα— έρευνα για μια χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ «σύμβαση 717» που υπογράφηκε το 2014 για την ανακατασκευή και την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στα ελληνικά τρένα. Οι ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν αυτά τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί. Η Kövesi αποκάλυψε επίσης δημόσια ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εμποδίσει την έρευνά της.

«Πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να εμπιστεύεται σε τέτοιες θέσεις ευθύνης  πολιτικούς που συνδέονται με μία κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως στον τομέα αυτό στη χώρα της;»

Στο email της, η Μαρία Καρυστιανού καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να σκεφτούν δύο φορές τον υποψήφιο που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να αναθέτει και να εμπιστεύεται τέτοιες κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη των μεταφορών σε πολιτικούς που συνδέονται με μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας στη χώρα τους;» ρώτησε η Καρυστιανού.

«Οι συγγενείς των 57 θυμάτων αυτού του φρικτού εγκλήματος αναζητούν ενεργά να αποκαλύψουν την αλήθεια ανάμεσα στα ατελείωτα ψέματα που έχουν ειπωθεί από τις αρχές […] Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τεράστια προβλήματα στον σιδηροδρομικό της τομέα και επίμονες παραβιάσεις», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη είναι το πιο καταστροφικό αποτέλεσμα αυτών των μακροχρόνιων προβλημάτων».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, ένα δέντρο μπήκε στην καμπίνα ενός τρένου με εκατοντάδες ταξιδιώτες και δύο τρένα σταμάτησαν την τελευταία στιγμή μόλις συνειδητοποίησαν ότι κατευθύνονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις σε μία μόνο γραμμή», είπε.

Σημείωσε ακόμη, ότι η έρευνα του Kövesi υπογραμμίζει τα «βαθιά ριζωμένα ζητήματα» στις υποδομές μεταφορών της Ελλάδας που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.

«Με την εν εξελίξει νομική υπόθεση, την τρέχουσα έρευνα για τη Σύμβαση 717 και τα ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, πιστεύω ότι η ανάθεση των μεταφορικών ευθυνών θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις υποδομές μεταφορών», αναφέρεται στο email.

Ο Καρυστιανού στη συνέχεια στράφηκε και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού: «Μετά το περιστατικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «όλα» έδειχναν ότι το περιστατικό προκλήθηκε από «ανθρώπινο λάθος» ακόμη και πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα […] Θυμίζω επίσης ότι οι επίσημες αρχές αμέσως μετά το περιστατικό προσπάθησαν να συγκαλύψουν και να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του συμβάντος: Αυτό περιλαμβάνει χημικά στοιχεία και ανθρώπινα υπολείμματα».

«Πρώτα εξέλεξαν την Βόζεμπεργκ πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών, η οποία τώρα θα εξετάσει τον Τζιτζικώστα»

Ο Καρυστιανού ανέφερε επίσης ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε επίσης την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN). Η τελευταία, υποτίθεται ότι θα εξετάσει τον Έλληνα υποψήφιο επίτροπο.

Σύμφωνα με την Καρυστιάνου, αυτή η διπλή εκπροσώπηση εγείρει ανησυχίες για «ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων και για το αν μπορεί να διατηρηθεί η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία».

Το Euractiv ενημερώθηκε ότι η επιτροπή Juri του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εξετάζει επί του παρόντος πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των υποψηφίων Επιτρόπων, δεν μπορεί να εκδώσει γνώμη για τη διπλή εκπροσώπηση, επειδή εστιάζει στην οικονομική πτυχή των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων.

Ωστόσο, πηγές από την αριστερή ομάδα της ΕΕ είπαν στο Euractiv ότι θα θέσουν το θέμα πολιτικά στο Σώμα της ΕΕ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού

Όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, την Τετάρτη θα βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσκεκλημένη της πολιτικής ομάδας της LEFT μετά από εισήγησή του, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων.