Το Ισραήλ έγινε την Παρασκευή η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει τη Σομαλιλάνδη, η οποία έχει αποσχιστεί μονομερώς από τη Σομαλία από το 1991, χωρίς μέχρι σήμερα διεθνή αναγνώριση.

Η κυβέρνηση της Σομαλίας χαρακτήρισε την απόφαση «σκόπιμη επίθεση στην εθνική της κυριαρχία». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Αφρικανική Ένωση απέρριψε κατηγορηματικά την ισραηλινή αναγνώριση, τονίζοντας ότι δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο με σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ήπειρο».

Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης, Αμπντιραχμάν Μοχάμεντ Αμπντουλάχι, χαιρέτισε την απόφαση ως «ιστορική στιγμή» και μίλησε για την απαρχή μιας «στρατηγικής συνεργασίας» με το Ισραήλ. Στην πρωτεύουσα Χαργκέισα, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας, κρατώντας σημαίες της αποσχισμένης περιοχής.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε ότι η απόφαση εντάσσεται «στο πνεύμα των Συμφωνιών του Αβραάμ», ενώ έγινε γνωστό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσκάλεσε τον πρόεδρο της Σομαλιλάνδης για επίσημη επίσκεψη.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε αρνητικά, αμφισβητώντας μάλιστα το κατά πόσο είναι γνωστή διεθνώς η Σομαλιλάνδη.

Την απόφαση καταδίκασε και η Παλαιστινιακή Αρχή, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει στο παρελθόν αναφέρει τη Σομαλιλάνδη ως πιθανό τόπο εξαναγκαστικής μετεγκατάστασης Παλαιστινίων από τη Γάζα.