Η νέα γενικευμένη διακοπή σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ένας βασικός θερμοηλεκτρικός σταθμός στην περιοχή Νουεβίτας, στην επαρχία Καμαγουέι, τέθηκε εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου, η βλάβη προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος σε όλη τη χώρα.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν προσπάθειες επανεκκίνησης του δικτύου, δίνοντας προτεραιότητα σε βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, υδροδότηση και διανομή τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό ενεργοποιήθηκαν τοπικά «μικροσυστήματα», δηλαδή αυτόνομα ηλεκτρικά κυκλώματα, ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η παροχή ενέργειας.
Παράλληλα, δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο βρίσκονταν σε λειτουργία, ενώ επιχειρήθηκε επανασύνδεση και άλλων εγκαταστάσεων. Ωστόσο, οι συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Manuel Marrero, κάνοντας λόγο για «πολύ σύνθετη κατάσταση».
Στην πρωτεύουσα Αβάνα, η εικόνα το πρωί της Κυριακής αποτύπωνε την καθημερινότητα των πολιτών εν μέσω ενεργειακής κρίσης: κάτοικοι συγκεντρωμένοι έξω από τα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση σε τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο.
Η κρίση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας δεν είναι νέα. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κούβας αντιμετωπίζει εδώ και μήνες σοβαρά προβλήματα, με καθημερινές πολύωρες διακοπές. Ωστόσο, τα δύο γενικευμένα μπλακ άουτ μέσα σε μία εβδομάδα θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια, ακόμη και για τα δεδομένα της χώρας.
Μάλιστα, το πρόσφατο περιστατικό αποτελεί το τρίτο μεγάλο μπλακ άουτ μέσα στον Μάρτιο, μετά από αντίστοιχη κατάρρευση στις αρχές του μήνα και μία ακόμη ολική διακοπή λίγες ημέρες αργότερα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
Κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης παραμένει ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κουβανική κυβέρνηση αποδίδει την επιδείνωση της κατάστασης στο αμερικανικό εμπάργκο και ιδιαίτερα στους περιορισμούς στην προμήθεια πετρελαίου, που έχουν επιβαρύνει σημαντικά τις ήδη παλαιωμένες ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Πηγή: Reuters