Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Καστελλόριζο, 16 χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου που συνδέθηκε με την ελληνική δημοσιονομική κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Καστελλόριζο προκειμένου να «κλείσει έναν κύκλο», ο οποίος, όπως ανέφερε, «άνοιξε με ευθύνη της παράταξής του». Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απουσίασε από τη μεγάλη προσπάθεια που, κατά τον ίδιο, χρειάστηκε η χώρα το 2010.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2010 αφετηρία μιας «εθνικής προσπάθειας» για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που έπληξε την Ελλάδα και είχε ευρύτερες επιπτώσεις στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι η κρίση δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή, η οποία, όπως ανέφερε, οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αντίθετα, υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, υποστηρίζοντας ότι έθεσε το εθνικό συμφέρον πάνω από το πολιτικό κόστος και ανέλαβε το βάρος δύσκολων αποφάσεων.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε τότε τη μόνη διαθέσιμη λύση για να παραμείνει η χώρα όρθια, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βρέθηκε απέναντι στην προσπάθεια αυτή, συμμετέχοντας, όπως είπε, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στο λεγόμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο».

Αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική κατάσταση, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, παρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η κυβέρνηση αναπαράγει πρακτικές που συνέβαλαν στην κρίση. Όπως σημείωσε, το πρόβλημα δεν ήταν η εικόνα του Καστελλόριζου, αλλά τα ελλείμματα, το χρέος και η απώλεια αξιοπιστίας της χώρας, οι συνέπειες των οποίων, όπως ανέφερε, εξακολουθούν να επιβαρύνουν την κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πολιτικές παθογένειες που, κατά τον ίδιο, εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας τον πελατειασμό, την κοινωνική αδικία, την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, τον υπερσυγκεντρωτισμό της εξουσίας, καθώς και την ευνοιοκρατία.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ένας πολιτικός κύκλος δεν μπορεί να κλείσει με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά μόνο με ανάληψη ευθυνών. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Και οι ευθύνες δεν διαγράφονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.