Λύση «πακέτο» επιδιώκει η ελληνική πλευρά στην «πολύ δύσκολη» διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξεκίνησε και πάλι χθες, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έδειξαν αμέσως ότι θα είναι άκαμπτοι σε ορισμένα θέματα
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης με τους επικεφαλής της τρόικας ότι «δεν θα κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα» και λίγο αργότερα σημείωσε πως «η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη… Σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα».
Μάλιστα, ο υπουργός, σημείωσε ότι υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα να γίνει και στο πλαίσιο αυτό οι συναντήσεις με την τρόικα θα είναι σε καθημερινή βάση, αναφέρει η «Καθημερινή». Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου:
1. Η τρόικα εμφανίζεται «απόλυτη» στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, καθώς δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στα σχέδια του αρμόδιου υπουργείου και επιμένουν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις.
2. Ενστάσεις συνεχίζουν να διατυπώνουν οι εκπρόσπωποι της τρόικας αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας Εθνικής – Εurobank, χωρίς ωστόσο να έχουν πει οριστικό όχι.
3. Πρόβλημα υπάρχει και με το δημοσιονομικό «κενό». Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκτιμά ότι το «κενό» για το 2013 – και μόνο – ανέρχεται στα 2,1 δισ ευρώ, αλλά δεν υπολογίζονται καθόλου έσοδα από την φορολογία ακινήτων, δεδομένου ότι ως μέτρο δεν έχει λάβει την οριστική του μορφή. Πάντως, η τρόικα δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ. Για τη διετία 2013-2014 το «κενό» αυξάνεται στα 3 δισ ευρώ. Ομως, η τρόικα δεν έχει ζητήσει νέα μέτρα, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει παρεμβάσεις για να το καλύψει. Και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, δεν πρόκειται να υιοθετηθούν μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων ή αύξησης φόρων. Η μη απαίτηση της τρόικας για νέα μέτρα, είναι και ο λόγος για τον οποίο η ελληνική πλευρά δεν επικαλείται την ρήτρα ύφεσης που υπάρχει στο Μνημόνιο.
Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ ευρώ (2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου και 6 δισ. ευρώ η επόμενη). Από την πλευρά της τρόικας, όμως, εκτιμούν ότι ο έλεγχος δύσκολα θα κλείσει πριν τις 14 Απριλίου.
Ετσι, αρμόδια στελέχη σημείωναν χθες ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει η Ελλάδα να πάρει μία θετική απόφαση από το άτυπο Eurogroup της 12ης Απριλίου (θα γίνει στο Δουβλίνο), ενώ και στη χθεσινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής ομάδας του (Euroworking Group) επικρατούσε ένα «μούδιασμα» από τους εταίρους λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας με την τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το χθεσινό EWG να εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.
Ο Ιούνιος δεν είναι μακριά…
Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι «η τρόικα δείχνει τα δόντια της με το βλέμμα στον Ιούνιο», σημειώνει το capital.gr. Εξηγούν ότι οι δανειστές θα κάνουν τη διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη, εμποδίζοντας να κλείσουν θέματα, αν δεν κλείσουν τα… πάντα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι καθημερινές, αλλά και σκληρές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
«Η τρόικα βάζει τους αστερίσκους της στο μνημόνιο» εξηγούν, με στόχο όπως λένε να καταστεί σαφές (και γραπτά) ότι στην επόμενη αξιολόγηση -του Ιουνίου- θα υπάρχει υποχρέωση λήψης νέων μέτρων, αν η Ελλάδα δεν «τρέξει». Αφήνουν κάποιες πηγές και ένα –μικρό προς το παρόν– ενδεχόμενο το κλίμα να χειροτερεύσει, με «σύρσιμο» των αποφάσεων, ευελπιστώντας ωστόσο ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για συμφωνία έως τις 15 Απριλίου, αυτή να καταστεί εφικτή έστω και με μικρή καθυστέρηση, έστω και με «αστερίσκους».
Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ζητούν να κλείσουν ταυτόχρονα τουλάχιστο 4 μέτωπα: το ζήτημα αυξήσεις κεφαλαίου σε Εθνική – Eurobank, δημοσιονομικό κενό 2,7 δισ. ευρώ, υποχρεωτικές αποχωρήσεις αλλά και απόδοση της γενικής γραμματείας εσόδων.
1. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank με το αίτημα για ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου να παραμένει, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, στο τραπέζι. Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξέφρασε την κατηγορηματική της θέση και να εξήγησε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο το «δόγμα» για συνολικό κλείσιμο της αναθεώρησης του μνημονίου προκαλεί και νέο «σύρσιμο» στη λήψη της απόφασης.
2. Δημοσιονομικό κενό. Σημείο κλειδί είναι ο νέος ΕΕΤΗΔΕ. Η τρόικα φέρεται να ήρθε στην Αθήνα με «παλαιούς» υπολογισμούς για μείωση του συντελεστή κατά 30% που προκαλούσαν «τρύπα» 750 εκατ. ευρώ. Χθες η κυβέρνηση δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την τρόικα η οποία θα «σκανάρει» τις επόμενες ημέρες την απόδοση του μέτρου. Από αυτό το «σκανάρισμα» θα κριθεί πιο μέρος από τα 2,7 δισ. ευρώ «καλύπτεται».
Σημειώνεται ότι 1 δισ. ευρώ από την συνολική «τρύπα» προκύπτει από την επιμονή της τρόικας για την κατάργηση της εισφοράς επί των προνομιούχων μετοχών. Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 950 εκατ. ευρώ χωρίς το ΕΕΤΗΔΕ και το φόρο επί των προνομιούχων) αποτελείται από «τρύπες» κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία (750 εκατ. ευρώ) αλλά και από τη χαμηλή απόδοση του μέτρου της διαθεσιμότητας (100 εκατ. ευρώ) και από το φόρο στους εφοπλιστές (100 εκατ. ευρώ) που δρομολογείται. Ωστόσο, η «τρύπα» μπορεί να μειωθεί αν η κυβέρνηση «πείσει» για την απόδοση του τελικού σχεδίου ΕΕΤΗΔΕ, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
3. Πρόβλημα φέρεται ότι ανακύπτει και με τη γενική γραμματεία Εσόδων για την οποία η τρόικα εξέφρασε ενστάσεις ζητώντας μεγαλύτερες εξουσίες αλλά και εξάλειψη των καθυστερήσεων στους ελέγχους.
4. Η «κινητικότητα» των εργαζομένων, αποτελεί το άλλο αγκάθι. Η τρόικα φέρεται να κρίνει ασαφές και ανεπαρκές το κυβερνητικό σχέδιο ζητώντας ολοκλήρωση ελέγχου του συνόλου του δημοσίου και ορισμό των 25.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων…
Βασική προτεραιότητα της τρόικας να αρχίσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο
Στην διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο, που αποτελεί προαπαιτούμενη δράση, κολλάει η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, εκτιμά το «Βήμα».
Σήμερα Παρασκευή θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με την τρόικα για όλα τα ανοικτά θέματα και ήδη από χθες διαφάνηκε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προσεγγίζεται ο στόχος για την διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επίορκων.
Σημειώνεται πως η διευκρίνιση των όρων της διαθεσιμότητας αποτελεί προϋπόθεση για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το Μάρτιο.
Το ζήτημα δεν εξετάσθηκε στο χθεσινό Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες καθώς δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις από την ελληνική πλευρά και έτσι η απόφαση για τη δόση του Μαρτίου δεν θα ληφθεί στο άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου στις 14 Απριλίου, αλλά μάλλον αργότερα και σε κάθε περίπτωση όταν εγκριθεί το σχέδιο για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο.