Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελεί πλήγμα στις ελπίδες της ιρλανδικής κυβέρνησης για μία ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, καθώς θα προκαλέσει πιθανότατα νέες αμφιβολίες στους επενδυτές ομολόγων σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το υψηλό χρέος της.

Αποτελεί, επίσης, προσθέτει το δημοσίευμα, πλήγμα για τους πολιτικούς της ευρωζώνης, οι οποίοι θεωρούσαν την Ιρλανδία ως σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας των μέτρων αυστηρής λιτότητας.

Μέχρι την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η Ιρλανδία φαινόταν να είχε επιστρέψει σε μία περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη, παρά τις μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τις αυξήσεις φόρων.

Ωστόσο, τα στοιχεία του ΑΕΠ έδειξαν ότι η χώρα παρέμεινε στην ύφεση και ότι το ΑΕΠ της ήταν μειωμένο κατά 0,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν (0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας αναθεώρησε και τα στοιχεία του ΑΕΠ για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2012, από τα οποία προκύπτει ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1% και 0,2%, αντίστοιχα.

Η προηγούμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αναφερόταν σε μείωσή του κατά 0,4%. Ως αποτέλεσμα αυτών των αναθεωρήσεων, η στατιστική υπηρεσία εκτιμά τώρα ότι η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% το 2012 αντί 0,9%.

Η Ιρλανδία θα λάβει αργότερα στο 2013 την τελευταία δόση του δανείου που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ στα τέλη του 2010. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βασισθεί στον δανεισμό της από τις αγορές ομολόγων για να καλύψει το ακόμη υψηλό δημοσιονομικό της έλλειμμα.