Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των δυτών που περιγράφουν τις δυσκολίες της επιχείρησης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα επισκεφτεί την Λαμπεντούσα, την Τετάρτη, μετά την έκκληση της Ιταλικής κυβέρνησης να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο λύση στο δράμα των μεταναστών.
Κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της (30.000 από την αρχή του έτους, τετραπλάσιοι από το 2012) το ζήτημα έρχεται στη ημερήσια διάταξη της ευρω-συνόδου.
Η κυβέρνηση συνασπισμού στη γειτονική χώρα ανακοίνωσε δια της υπουργού Ένταξης των μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την τροποποίηση του νόμου Μπόσι-Φίνι που θεωρεί “ύποπτους” όλους τους μετανάστες που έρχονται από φτωχές και εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη.
Σε αυτόν τον νόμο εμπίπτουν οι 154 επιζήσαντες του ναυαγίου της Λαμπεντούζα, οι οποίοι θεωρούνται εγκληματίες, ακριβώς όπως και ο τυνήσιος διακινητής τους, ο οποίος βρισκόταν στο πηδάλιο του πλοίου που βυθίστηκε.
Τις τελευταίες εβδομάδες το νησί της Λαμπεντούζα έχει πλημμυρίσει και πάλι από πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι δύτες αναζητούν στα αμπάρια του βυθισμένου πλοίου και άλλα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου της περασμένης εβδομάδας, οι ιταλικές αρχές φοβούνται ότι ο τελικός απολογισμός θα φθάσει τους 300 έως 400 ανθρώπους και οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα στρέφονται προς την Ευρώπη.
Οι 155 μετανάστες οι οποίοι επέζησαν όταν ναυάγησε το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας πρόκειται πιθανότητα να αντιμετωπίσουν διώξεις για λαθρομετανάστευση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο εισαγγελικές πηγές.
Οι διώξεις θα ασκηθούν αυτεπαγγέλτως μόλις οι άνθρωποι αυτοί ταυτοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Εάν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα ύψους έως και 5.000 ευρώ.