Έντονη κριτική στο Βερολίνο ασκεί η Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας πως η γερμανική οικονομική πολιτική αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες της περιφέρειας της ευρωζώνης να βγει από τη δίνη της κρίσης. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η επιμονή της Γερμανίας να ακολουθεί εγχώρια οικονομική πολιτική που στηρίζεται στην προώθηση των εξαγωγών εμποδίζει τις προσπάθειες των εταίρων της στην ευρωζώνη.
“Incomprehensible” – Germany's response to US Treasury's criticism that its reliance on exports is harming eurozone http://t.co/9aGZIJY9O9
— BBC News (World) (@BBCWorld) November 1, 2013

Η γερμανική απάντηση
If you missed: Germany hits back, calls US criticism of its economic policies 'incomprehensible' http://t.co/cgmgPq8NMT
— WSJ Markets (@WSJmarkets) November 1, 2013
Και το ΔΝΤ επικρίνει το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πήρε τη σκυτάλη από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επικρίνοντας τα πλεονάσματα που έχει η Γερμανία στο εμπορικό ισοζύγιό της και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Ενώ η Γερμανία ήταν εξοργισμένη χθες για την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντέιβιντ Λίπτον ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο» για να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
Treasury lashes out at #Germany for harming global economy http://t.co/AUJGFYoBK2 via @HuffPostBiz
— LSEEurocrisis (@LSEEurocrisis) November 1, 2013
Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου επέκρινε τη Γερμανία ότι έθεσε τις εξαγωγές στο επίκεντρο της πολιτικής της κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραμέληση της εγχώριας ζήτησης (από τη Γερμανία) καθυστερεί το τέλος της οικονομικής κακουχίας. Ένα «σημαντικό μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν χρήσιμο», δήλωσε χθες βράδυ ο κ. Λίπτον σε ομιλία που έκανε στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει, αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα». Ο κ. Λίπτον κάλεσε τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της. Η γερμανική οικονομία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου το 2012, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της να υπερβαίνουν τα 1,36 τρισ. ευρώ.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας απέρριψε χθες τις αναφορές της αμερικανικής έκθεσης, δηλώνοντας ότι η Γερμανία δεν αξίζει αυτή την κριτική. «Τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν ένδειξη της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας και της παγκόσμιας ζήτησης για τα ποιοτικά γερμανικά προϊόντα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Αν και το αμερικανικό υπουργείο παραδέχθηκε μία ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας, τόνισε ότι η ανάπτυξη της χώρας «συνεχίζει να βασίζεται στο πλεόνασμα των εξαγωγών, το οποίο συνεχίζει να καθυστερεί τη διαδικασία εξωτερικής προσαρμογής της Ευρωζώνης».
Το τίμημα πληρώνουν, ανέφερε η έκθεση, οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι οποίες πιέζονται αφόρητα «να μειώσουν τη ζήτηση και να συμπιέσουν τις εισαγωγές τους για να κάνουν την προσαρμογή». Ο κ. Λίπτον δήλωσε ότι το Ταμείο δεν ζητά από τη Γερμανία να «αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο», αλλά να αποκαταστήσει μία καλύτερη ισορροπία της εγχώριας ζήτησής της, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τις αυξήσεις των μισθών.