Ο Γ. Αμανατίδης σε ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας, σημείωσε τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και τις εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες, και μάλιστα σε πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα  (τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους), που απαξιώνουν και υπονομεύουν τη μοναδική σχολική μονάδα, που λειτουργεί στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας.
Η ερώτηση που κατατέθηκε αφορούσε την υποχρέωση της πολιτείας να αντισταθμίσει την απόρριψη των παραβατικών ανηλίκων και νέων από το εκπαιδευτικό σύστημα, λόγω της επίδρασης δυσμενών οικογενειακών και οικονομικό-κοινωνικών παραγόντων, προσφέροντάς τους μια «δεύτερη ευκαιρία» ή σε πολλές περιπτώσεις την «πρώτη ευκαιρία» για μόρφωση και κοινωνικοποίηση. 

«Η κοινωνική επανένταξη των  ανηλίκων και νέων με παραβατική συμπεριφορά προϋποθέτει την ύπαρξη εκπαιδευτικών δομών, τόσο τυπικής εκπαίδευσης, όσο και δια βίου μάθησης, στελεχωμένες με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και με όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, ώστε να επιτελείται απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους έργο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 
«Η κοινωνική αποστολή των σχολικών μονάδων που λειτουργούν εντός Κέντρων Κράτησης Νέων είναι κρίσιμη και η απαξίωσή τους αποτελεί ακόμα μία καταδίκη των νέων σε κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, στερώντας τους κάθε ευκαιρία και δυνατότητα «σωφρονισμού»».
 
Αναφορά έγινε και στο ζήτημα της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών που λειτουργούν εντός των Κέντρων Κράτησης ανηλίκων και νέων.

Η συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Αυλώνας στους Μαθητικούς Αγώνες Σύγχρονου Χορού 2009, «Αποχαιρέτησε τον κόσμο που ξέρεις», που κέρδισε την 1η θέση:

 
13 μαθητές του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Αυλώνα, με την καθοδήγηση της γυμνάστριας του Λυκείου Ψαρρού Ξένιας, ετοίμασαν μια χορογραφία 12 λεπτών, με τίτλο ” Αποχαιρέτησε τον κόσμο που ξέρεις” – “Say googbye to the world you throught you lived in” μια χορογραφία όπου συνεργάζονται μαθητές με φυσιολογική κινητικότητα κ ένα αγόρι με κινητικές δυσκολίες, σε ένα χορό με στόχο την αγάπη.

(Πληροφορίες: alfavita.gr)