Εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων της αντιπολίτευσης προς τον Γιανούκοβιτς να σχηματιστεί ανεξάρτητη κυβέρνηση, το Κρεμλίνο είχε υπαινιχθεί ότι το συμφωνημένο δάνειο ύψους 15 δισ. δολαρίων θα «πάγωνε», εκτός αν εκείνος σχημάτιζε κυβέρνηση αποδεκτή από τη Μόσχα. 
 
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες σε μία προσπάθεια του προέδρου να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών.
 
Εν όψει ωστόσο συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές για νέα κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα αγοράσει από την Ουκρανία κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ ύψους 2 δισ. δολαρίων έως το τέλος της εβδομάδας.
 
Ερωτηθείς για το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της καταβολής νέας δόσης βοήθειας, ο υπουργός απάντησε, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης: «Αυτή την εβδομάδα, [θα χορηγηθεί ποσό που θα ανέρχεται σε] 2 δισ. δολάρια».
 
Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι τα χρήματα από τη Ρωσία αναμένεται να είναι διαθέσιμα την Τετάρτη.
 

Στο χείλος της πτώχευσης

Η Μόσχα έκλεισε συμφωνία τον Δεκέμβριο με το Κίεβο για τη χορήγηση δανείου ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, που βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης, και ήδη εκταμίευσε τρία δισ. δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου.
 
Τη Δευτέρα οι ηγέτες της αντιπολίτευσης άσκησαν εκ νέου πιέσεις στον Γιανουκόβιτς να αποδεχθεί να περιοριστεί η εξουσία του και να προχωρήσει ο σχηματισμός μιας ανεξάρτητης κυβέρνησης που θα τερματίσει την αναταραχή στους δρόμους και θα σώσει την οικονομία από την κατάρρευση.
 
Η ένταση, ωστόσο, παραμένει στα ύψη καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ουκρανό πρόεδρο και τους συμμάχους του ότι καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις που θα τον οδηγήσουν να απεμπολήσει τις «δικτατορικές» εξουσίες του, όπως τις χαρακτηρίζουν.
 
«Οι πολίτες επιθυμούν την πλήρη επανεκκίνηση του συστήματος, αυτό είναι το κύριο» δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος και σήμερα ένας εκ των τριών σημαντικότερων ηγετών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για την επιστροφή στο παλιό Σύνταγμα και την αφαίρεση του ελέγχου της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας από τον πρόεδρο.