LIVE εικονα από το Reuters

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Πυρ φαίνεται ότι άνοιξαν διαδηλωτές σε αστυνομικούς στην Πλατεία Ανεξαρτησίας ενώ ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται ότι βρέθηκαν στο Κοινοβούλιο πριν απωθηθούν από τους διαδηλωτές.

Πιο πριν, την επίτευξη συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία κατά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η προεδρική υπηρεσία Τύπου.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της Ε.Ε. δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες».

«Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα…Τώρα γίνεται ένα διάλειμμα. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και πάλι πριν από το μεσημέρι», δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
 
Παρά τη συνεχή ροή πληροφοριών από τα διεθνή πρακτορεία σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεων, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες και ασαφείς. 
 


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική ηγεσία δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους και θα επαναληφθούν ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία, μετά το μεσημέρι.

 
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και “δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι”.
 
“Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε οριστικό πριν από το μεσημέρι”, τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο όπου έφθασε αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο.
 
“Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό”, πρόσθεσε.
 
Ωστόσο, στο Κίεβο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει 1) διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο, 2) τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού εντός δέκα ημερών και 3) συνταγματική μεταρρύθμιση.
 

Ένταση επικράτησε και στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, τόσο στην αίθουσα όσο και γύρω από το κτίριο. Οι βουλευτές, που συζητούσαν μέτρα για αποκλιμάκωση της κατάστασης πιάστηκαν στα χέρια ενώ μέσα στο κτίριο εμφανίστηκαν πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Κοινοβούλιο.
 
Ο Αρσένι Γιατσενιούκ της αντιπολίτευσης είπε ότι ένοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στο Κοινοβούλιο, ενώ λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι αστυνομικοί «ωθήθηκαν» έξω από το κτίριο. Η συνεδρίαση κράτησε λίγα λεπτά πριν διακοπεί για αργότερα το μεσημέρι.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας για τα πυρά κοντά στην Πλατεία, οι «συμμετέχοντες στις μαζικές ταραχές άνοιξαν πυρ στους αστυνομικούς προσπαθώντας να περάσουν προς την κατεύθυνση του Κοινοβουλίου».
 
Δεν διευκρινίζεται εάν οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά ή εάν υποχώρησαν.   

Νωρίτερα, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης πλησιάζουν στο τέλος.


«Οι διαπραγματεύσεις του προέδρου (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς (…) συνεχίζονται», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Μερικές ώρες νωρίτερα, από το περιβάλλον του γάλλου υπουργού Λοράν Φαμπιούς είχε γίνει γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ δύσκολες» και πως «δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία».

Το πρωί, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών -που προΐσταται μαζί με τον γερμανό ομόλογό του στη διαμεσολάβη- επεβεβαίωσε πως οι συνομιλίες διακόπηκαν το πρωί. 
 
H νύχτα πέρασε με τους διαδηλωτές να παραμένουν μεν επί ποδός στους δρόμους, αλλά χωρίς επεισόδια. Το βλέμμα όλων βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Πολωνίας συντόνιζαν τις εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
 
Οι διαβουλεύσεις διακόπτονταν και για τηλεφωνικές επαφές με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σύμφωνα με σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας παρίσταται στις συνομιλίες και απεσταλμένος της Μόσχας.

 
Ο «οδικός χάρτης» που έχουν παρουσιάσει οι Ευρωπαίοι, και ελπίζουν ότι μπορεί να δώσει την απαραίτητη διέξοδο, προβλέπει άμεσο σχηματισμό μεταβατικής, συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές μέσα στο 2014. 
 
Αρκετά κρίσιμα σημεία όμως παρέμεναν, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, στον αέρα.

Ο Φαμπιούς αναχώρησε στη συνέχεια από το Κίεβο για το Πεκίνο λόγω υποχρεώσεων στην Κίνα. Παραμένει ωστόσο «σε συνεχή σύνδεση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας» στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης.


Οι δύο υπουργοί και ο γερμανός ομόλογός τους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ πέρασαν μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας σε διαβουλεύσεις με τον κ. Γιανουκόβιτς και με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, την στιγμή που ένα νέο κύμα βίας έπληττε τη χώρα.


Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον οποίο προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά των εκείνων που διέταξαν να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών.

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε ακόμη τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας στην Ουκρανία.

«Οι πολίτες της Ουκρανίας αξίζουν πολύ καλύτερα από αυτά που συμβαίνουν με τους παράλογους θανάτους και τη δυστυχία στους δρόμους μιας από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Η βία πρέπει να σταματήσει», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Χθες το απόγευμα πάντως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

«Η εφαρμογή της απόφασης θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «την απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό σε βάρος αυτών οι οποίοι ευθύνονται για τιςβίαιες ενέργειες».
 
Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.


Ακόμη κατόπιν αιτήματος των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, που συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων» θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Συνομιλίες διεξήχθησαν επίσης ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι τρεις «συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν και πως το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει», ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, από την Τρίτη έχουν καταγραφεί 75 νεκροί.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν χάσει τη ζωή τους 10 ακόμη άνδρες,


Οπλισμένοι με ράβδους, μπουλόνια, πέτρες από τα λιθόστρωτα, αλλά και βόμβες μολότοφ, εκατοντάδες ριζοσπαστικοί διαδηλωτές, συνήθως φορώντας κουκούλες και κρατώντας ασπίδες, αντιμετώπισαν τις δυνάμεις καταστολής Μπερκούτ, οι οποίες απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ, με δακρυγόνα, αλλά και με καλάσνικοφ, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Σε εικόνες που τραβήχτηκαν από ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης εμφανίζονται άνδρες, που φαίνεται ότι είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ένας από αυτούς ανοίγει πυρ με Καλάσνικοφ εναντίον αδιευκρίνιστου στόχου, στο κέντρο του Κιέβου.
 
«Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν με πολύ επαγγελματικό τρόπο από ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι στόχευαν στην καρδιά, στον εγκέφαλο ή στην καρωτίδα», δήλωσε η γιατρός, Όλγκα Μπογκομόλετς, μιλώντας στο ιδιωτικό Κανάλι 5.
 
Αργά το απόγευμα, οι συγκρούσεις είχαν σταματήσει και διαδηλωτές ενίσχυαν τα οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης, μεταφέροντας τροφή, σανίδες, ελαστικά και άδεια μπουκάλια για να γίνουν βόμβες μολότοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Reuters