Στη Σεβαστούπολη η Ρωσία διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές της βάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
 
Μάλιστα το 2010 το ουκρανικό κοινοβούλιο παρέτεινε μέχρι το 2042 την στάθμευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων.
Στην Κριμαία έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές που τάσσονται υπέρ κινήσεων με σκοπό την απόσχιση από την Ουκρανία. Η χερσόνησος ήταν ρωσικό έδαφος πριν υπαχθεί το 1954 στην δικαιοδοσία της Ουκρανίας, η οποία ήταν τότε, όπως και η Ρωσία, μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Κίεβο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή όπου το 60% του πληθυσμού, των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωσόφωνοι.
 
Δύο Ρώσοι βουλευτές , επισκέφθηκαν την περιοχή κι αφού έτυχαν θερμής υποδοχής, από μέλη του τοπικού κοινοβουλίου υπογράμμισαν ότι η Μόσχα έχει ξεκινήσει διαδικασίες, ώστε να παράσχει διευκολύνσεις σε όσους επιθυμούν ν’ αποκτήσουν ρωσική υπηκοότητα.
Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Oλεξάντρ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» και τις απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στην Κριμαία, όπου ζει κυρίως ρωσόφωνος πληθυσμός.

Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε εκπροσώπους από «τα σημαντικότερα υπουργεία και υπηρεσίες» του ουκρανικού κράτους για να συζητηθεί το ζήτημα της Κριμαίας μετά τις διαδηλώσεις στη νότια χερσόνησο εναντίον των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, έπειτα από την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ένας ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδήλωσαν επιδεικνύοντας εχθρότητα έναντι των νέων αρχών στην πρωτεύουσα.

Με την ονομασία Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εννοείται σήμερα ημιαυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας με πληθυσμό 2,5 εκατ. κατοίκους. Πρωτεύουσα της Κριμαίας είναι η Συμφερόπολη, με πληθυσμό 500.000 κατοίκους. Διαθέτει δικό της κοινοβούλιο 99 βουλευτών, πρωθυπουργό και κυβέρνηση, αλλά οι κρίσιμες αποφάσεις για την περιοχή ελέγχονται και λαμβάνονται από την ουκρανική κυβέρνηση.

Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Κριμαία έγινε τμήμα της ανεξάρτητης Ουκρανίας, γεγονός που δημιούργησε εθνοτικής φύσης αδιέξοδο, καθώς ο πληθυσμός εξαιτίας των αλλεπάλληλων εθνοκαθάρσεων είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του πολιτισμικά και εθνικά Ρωσικός.

Η συγκεκριμένη κατάσταση οδήγησε σε προστριβές και εντάσεις τις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, πολύ περισσότερο εξαιτίας της παρουσίας του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας, ο οποίος αποτελεί θεωρητικά απειλή για την Ουκρανία.

Το 1992 η Κριμαία συμφώνησε να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας και ακύρωσε την προκήρυξη της αυτοδιάθεσης. Έως τις 30 Ιουνίου, οι κομμουνιστές της Κριμαίας πίεσαν την κυβέρνηση του Κιέβου να επεκτείνει το status αυτονομίας της Κριμαίας. Την ίδια περίοδο ο ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ συμφώνησαν να διαιρέσουν τον πρώην Σοβιετικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και το νεοσχηματισθέν Ουκρανικό Ναυτικό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών στην Κριμαία μιλάει τη ρωσική γλώσσα και η περιοχή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ορισμένοι ρωσόφωνοι έχουν αρχίσει να σχηματίζουν παραστρατιωτικές ομάδες εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ενόχλησή τους για τις πολιτικές μεταβολές στο Κίεβο.
 
Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους ηγέτες των κομμάτων που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πλέον αποτελούν τη νέα εξουσία δήλωσε ότι «η κατάσταση στη Σεβαστούπολη είναι πολύ περίπλοκη. Καλούμε τους Ρώσους εταίρους μας να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους».
 
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης και Ρώσοι αξιωματούχοι παρουσιάζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο ως μια ομάδα εθνικιστών που κατέλαβε την εξουσία και εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Το Κρεμλίνο πάντως δεν αντιδρά στις εκκλήσεις να επέμβει.
Οπτικοακουστικό υλικό με στοιχεία που πιστοποιούν ότι οι αιματηρές ταραχές στην Ουκρανία προκλήθηκαν από «εξτρεμιστές» πρόκειται να παρουσιάσει –όπως υποστηρίζει- η Μόσχα στην ΕΕ και τον ΟΑΣΕ. Το πότε θα κοινοποιηθεί το οπτικοακουστικό υλικό δεν έχει γίνει γνωστό. 
 
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο λογαριασμό του στο Facebook, “τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προτιμούν να μην μιλήσουμε για τις ταραχές και για ό,τι πραγματικά ήταν οι διαδηλώσεις που διοργανώνονται από εξτρεμιστικές ομάδες. Ίσως οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δεν γνωρίζουν τις ενέργειες αυτών των εξτρεμιστών οι οποίοι ήταν μεταμφιεσμένοι ως πολίτες”.

Πηγή: naftemporiki.gr, AΠΕ-ΜΠΕ, Euronews, wikipedia