Η Ουκρανία ελπίζει ότι θα αρχίσει σύντομα να δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια και είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αρσένι Γιάτσενιουκ.
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για “πολύ αντιλαϊκά μέτρα” στην οικονομία, ανακοίνωσε από πλευράς του ο νέος μεταβατικός Πρωθυπουργός, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεών του ότι η νέα κυβέρνηση είναι “κυβέρνηση-Καμικάζι” εξαιτίας των σκληρών μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει για την διάσωση της ουκρανικής οικονομίας. 
 
Παράλληλα δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλαδου ενω τόνισε ότι θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, η ουκρανική κεντρική τράπεζα έβαλε πλαφόν αναλήψεων από τις τράπεζες σε ξένο συνάλλαγμα, στα 15.000 hryvnia ημερησίως (1.500 δολάρια).
 
Η Ουκρανία, πάντως, όπως δήλωσε ο νέος Πρωθυπουργός της, Αρσένι Γιαντσενιούκ, ελπίζει ότι θα αρχίσει σύντομα να δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια και είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Η Αποστολή του Δ.Ν.Ταμείου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική ηγεσία, η οποία έχει δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών για να αποφύγει την χρεοκοπία.
 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ στους δημοσιογράφους,  ετοιμάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσει  η ροή της οικονομικής βοήθειας στο προσεχές μέλλον.

Το Σ.Α. και η Δύση να εγγυηθούν την ακεραιότητά της

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ύστερα από τις καταλήψεις στη διάρκεια της νύχτας δύο αεροδρομίων της Κριμαίας. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία “να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας…(και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή”.

Το κοινοβούλιο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επείγουσα σύγκλησή του με θέμα την κρίση στη χώρα και ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας κατά τη διάρκεια της νύxτας από ενόπλους.

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες “να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους” απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν “αμέσως” διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην “άμβλυνση της έντασης”.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ απέπεμψε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ναύαρχο Γιούρι Ίλιιν.