Ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρόκειται για αυτοτελές νομοσχέδιο ή θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο κείμενο με τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.

 
Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής. 
 
Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.
 
«Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία» σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης .
 
Αναφορικά με το γάλα έγινε τελικά δέκτη η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία προβλέπει τη θεσμοθέτηση του «γάλακτος ημέρας» το οποίο θα έχει διάρκεια από την ημέρα συλλογής τους έως και την λήξη του τρεις ημέρες (δύο ημέρες στο ράφι). 
 
Για τα υπόλοιπα παστεριωμένα γάλατα η διάρκεια ζωής θα καθορίζεται από την βιομηχανία με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, όπως άλλωστε ορίζει και ο ευρωπαϊκός κανονισμός, δηλαδή μέχρι 11 μέρες. Σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης το παστεριωμένο γάλα φτάνει να έχει διάρκεια ζωής ακόμα και 11-12 ημέρες.
 
Σχετικά με το ψωμί θα ισχύσει η πώληση ψωμιού με το ζύγι ενώ δεν θα προχωρήσει καμία αλλαγή ως προς την ονομασία των καταστημάτων, διατηρώντας το ισχύον πλαίσιο που θέτει περιορισμούς στο ποιο κατάστημα μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο και πιο όχι.
 
Σε σχέση με τα βιβλία θα ισχύσει διαχωρισμός ανάμεσα σε λογοτεχνικά και μη. Για τα λογοτεχνικά βιβλία θα διατηρηθεί η καθορισμένη μέγιστη έκπτωση του 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση ενώ για τα άλλα (ξενόγλωσσα και βοηθήματα) θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση της τιμών.

Πηγή: in.gr, kathimerini.gr