Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Π. Μίχαλου, με σκοπό να εκτιμηθούν οι συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων στον ελληνικό τουρισμό, στο εμπόριο και στις εξαγωγές.
 
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των υπουργείων Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Μεταφορών, καθώς και 14 παραγωγικοί φορείς που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία. 
 
Εκτιμάται ότι η κρίση θα επηρεάσει τις διμερείς οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία, εξαιτίας της διολίσθησης του ρουβλίου, του περιορισμού των εξαγωγών, της διαφαινόμενης μείωσης των εξαγωγών των οπωροκηπευτικών και τις σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό.
 
 

Ιχυοκαλλιέργειες και τουρισμός
 

Από ενδεχόμενη επιδείνωση των όρων μεταφοράς, θα πληγούν κλάδοι που εξάγουν ευπαθή προϊόντα, όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών.

Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχουν πάνω από το 35% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας – λαβρακίου, με το υπόλοιπο να ελέγχεται κυρίως από τουρκικές εταιρείες.

Παράλληλα, η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους έλληνες εξαγωγείς κονσερβοποιημένου ροδάκινου, καθώς απορροφά το 15% του συνόλου των εξαγωγών.

 
Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου σημείωσαν ότι ο τουρισμός προς τη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του -15%, με προβλέψεις για μείωση του τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα από -10% έως -30%.