Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που έγινε στο Ecofin για τα θέματα της αναδιάρθρωσης των τραπεζών και τόνισε πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών της Ε.Ε., ο οποίος θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
 
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία των stress test, που διεξάγει η ΕΚΤ, τα οποία θα συμβάλουν, ώστε να υπάρξει επιτυχημένη εισαγωγή του μηχανισμού εξυγίανσης τραπεζών.
 
«Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, θα συμβάλλουν στο να ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη» είπε ο Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. πήρε το μαθημά της από την κρίση.
 
Ακόμη, πρόσθεσε πως στο επίκεντρο βρέθηκε η ρευστότητα που διοχετεύεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της διαφοροποίησης της χρηματοδότησης έφερε ως παράδειγμα το ελληνικό επενδυτικό ταμείο.
 
 

Μαξιλάρι ασφαλείας
 

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε πως υπάρχουν 11 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ που αποτελούν μαξιλάρι ασφαλείας και ότι αν τελικώς αυτά δεν χρησιμοποιηθούν, θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.
 
Ερωτηθείς αν έγινε συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εξυγίανσης ο υπουργός είπε πως δεν έγινε συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
 
Ερωτηθείς για το αν έχει εξετάσει με τον πρωθυπουργό τη μετακίνησή του στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε: «Όχι, δεν έχω συζητήσει με τον πρωθυπουργό. Αυτό είναι κάτι που αποφασίζει ο πρωθυπουργός και το κοινοβούλιο. Είμαι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών».
 
Ο γενικός διευθυντής της Ε.Ε. για τις Εσωτερικές Αγορές Τζόναθαν Φόουλ τόνισε πως στο Ecofin εξετάστηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής Λικάνεν για την αναδιάρθρωση τραπεζών και ότι τέθηκαν οι βάσεις για το δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει για τη μεταρρύθμιση αυτή.
 
Ο ίδιος είπε πως τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και οι ευρωπαϊκές είναι σήμερα πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για τη διασφάλιση του χρηματοοικονομικού συστήματος.
 
«Όλα όσα κάνουμε είναι η εναλλακτική από το να ζητούμε από τους φορολογούμενος να διασώζουν τις τράπεζες» τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.