Ο υπουργός ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί στις 11.00 θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών με την Αθήνα να θέλει να αντλήσει ένα ποσό της τάξης των 2,5 με 3 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ θέλουν τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ.
Η ζήτηση για τα 5ετή ελληνικά ομόλογα έχει ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν μέρος της έκδοσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών εκδηλώθηκε μόλις η Αθήνα έδωσε εντολή να προχωρήσει η έκδοση των ομολόγων με ύψος που εκτιμάται περί τα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Οι εντολές ζήτησης, στις οποίες περιλαμβάνονται περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες, είναι ισχυρή και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η απόδοση των ομολόγων θα κυμανθεί από 5% έως 5,25%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών, σημειώνουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ανώνυμη πηγή, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ενδιαφέρον των ξέων επενδυτών ξεπερνάει τα 11 δισ. ευρώ. 
 
Αύριο το απόγευμα θα ξέρουμε, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Προσδιόρισαν το άνοιγμα με την έναρξη των συναλλαγών στο Λονδίνο και εξήγησαν ότι δεν μπορεί να κλείσει το βιβλίο πολύ γρήγορα για να προλάβει τους επενδυτές και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι στο κλίμα βοήθησε και η σημερινή ανακοίνωση στοιχείων περί πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο. 
 
Ειδική μνεία έγινε επίσης και στη μεγάλη μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σήμερα από το 6,06% στα 5,75% στη μία ώρα που ακολούθησε της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών για την έξοδο στις αγορές. 
 
Εκτιμάται ότι το καθαρό ετήσιο όφελος από τα χαμηλότερα επιτόκια θα είναι τάξης τουλάχιστον των 200 εκατ. ευρώ και θα προέρχεται από την εξομάλυνση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.