Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε την Παρασκευή να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά της χώρας.
 
Η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές δρουν με βάση σχέδιο που προωθεί το Κρεμλίνο για να διαλύσει την Ουκρανία, στο πρότυπο του σεναρίου που ακολούθησε για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι διαδηλωτές στο Λουχάνσκ πήραν τα όπλα που βρήκαν μέσα στο κτήριο της υπηρεσίας ασφαλείας και πιέζουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής τους.

Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ, από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλουν αιτήματα για περισσότερη αυτονομία παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με ντόπιους αξιωματούχους και με τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, τον πολυεκατομμυριούχο Ρινάτ Αχμέτοφ.
 
 

Υποσχέσεις για περιφερειακές εξουσίες

Στην περιοδεία του στο Ντονέτσκ και την πόλη Ντνιπροπετρόφσκ ο Γιατσενιούκ είπε ότι με βάση το προσχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας θα παραχωρηθεί στις περιφέρειες σημαντικός αριθμός εξουσιών που σήμερα ασκούνται από το Κίεβο.

Με τον τρόπο αυτό οι επαρχίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό από τους φόρους για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να προχωρήσουν σε έργα υποδομής. Οι προτάσεις για αποκέντρωση φαίνεται ότι έχουν εν μέρει ως στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα για διευρυμένη αυτονομία.

Ο Γιατσενιούκ έκανε και πάλι έκκληση στους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους. Οι αρχές έχουν ήδη αφήσει να λήξει τελεσίγραφο που τους είχαν απευθύνει, χωρίς να κάνουν χρήση βίας για να τους εκδιώξουν από τα υπό κατάληψη κτήρια, όμως ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η υπομονή του δεν είναι απεριόριστη.

«Υπάρχει όριο για όλους. Πρέπει επομένως να γίνει κάτι ώστε αυτοί που έχουν καταλάβει κτίρια και οπλοφορούν να βγουν έξω από αυτά πριν γίνει χρήση βίας. Σήμερα, έχουμε αυτή τη δυνατότητα», τόνισε.
 
 

Νοτιοανατολικός Στρατός


Στο Λουχάνσκ πάντως, οι αυτονομιστές που αυτοαποκαλούνται «Νοτιοανατολικός Στρατός» δεν δείχνουν ότι θα υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους.

«Ζητούμε να περάσει μέσα σε τρεις μέρες νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να αναγνωριστούν οι δυνάμεις του Νοτιοανατολικού Στρατού ως στρατιωτική μονάδα», είπε ένας από τους ηγέτες τους, ο Βαλερί Μπουλάτοφ.

Άλλος, ο Αλεξέι Κοριάκιν που βρίσκεται μέσα σε ένα κατειλημμένο κτήριο είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακηρύξουν τη Δημοκρατία του Λουχάνσκ, όπως έκανε και το Ντονέτσκ στις αρχές της εβδομάδας.
 
 

Έκκληση προς Ουάσιγκτον


Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Παρασκευή τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει η Ουάσινγκτον για να πείσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να απόσχει από τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στις ανατολικές και τις νότιες περιφέρειες της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της «ώστε να αποφευχθεί η χρήση βίας και να πιεστεί η κυβέρνηση στο Κίεβο να αρχίσει διάλογο με εκπροσώπους των περιφερειών ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν πλήρη τροποποίηση του Συντάγματος» της χώρας, ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.