Τη Δευτέρα τουλάχιστον 100 φιλορώσοι επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών. Παράλληλα, για τρίτη διαδοχική ημέρα, η έδρα της διοίκησης, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών στο Σλαβιάνσκ, παραμένει υπό τον έλεγχο φιλορώσων ακτιβιστών.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από την ουκρανική τηλεόραση δείχνουν να δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε ασθενοφόρο άνθρωποι που τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης.

 
Συνολικά έχουν καταληφθεί κυβερνητικά κτίρια και υπηρεσίες ασφαλείας σε 15 πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας από ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά που κινούνται συντονισμένα στο πλαίσιο ρωσικού σχεδίου διαμελισμού της χώρας, όπως καταγγέλλει το Κίεβο.

Κατά μήκος των περίπου 140 χλμ. της οδού που οδηγεί από το Ντονέτσκ στο Σλαβιάνσκ, οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν υψώσει πολλά οδοφράγματα όπου ακτιβιστές, μερικές φορές οπλισμένοι, ελέγχουν περιστασιακά τα οχήματα.

 
Στην είσοδο του Σλαβιάνσκ, τα οδοφράγματα είναι περισσότερα. Μπροστά από την έδρα της δημοτικής διοίκησης, μια δεκαριά ένοπλοι που φορούν την ίδια στολή και έχουν πολύ επαγγελματικό ύφος, διαφέρουν στην εμφάνιση από τους ντόπιους φιλορώσους ακτιβιστές. Στους γύρω δρόμους, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και υπόσχονται να παραμείνουν εκεί μέχρι να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.
 
Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, ο Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμεραπως “μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων” βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη “για να αφοπλισθούν οι συμμορίτες και να απελευθερωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει”.

Την βοήθεια του Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησαν τη Δευτέραφιλορώσοι αποσχιστές οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν μια αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στο κυβερνείο της πόλης Σλαβιάνσκ, ηγετικό στέλεχος των αποσχιστών ζήτησε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από τον κ. Πούτιν «να στρέψει προσωπικά την προσοχή του στην κατάσταση η οποία εξελίσσεται και να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί».
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ηγεσία του Κιέβου «δεν τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για τον τύπο κράτους που θα πρέπει να είναι η χώρα και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα.

Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος είναι ένα από τα αιτήματα των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

 
Διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν πως σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος ζήτησε την συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα ανατολικά της χωράς

«Αν, με την βοήθειά σας, πραγματοποιήσουμε μια κοινή αντι-τρομοκρατική επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας, τότε εμπειρογνώμονες και παρατηρητές θα μπορούν να εγγυηθούν την νομιμότητα και αξιοπιστία των δράσεών μας», φέρεται να είπε ο Τουρτσίνοφ.

Σε διπλωματικό επίπεδο έχει σημάνει εκ νέου συναγερμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμειξη στην Ουκρανία και να κινείται πιθανώς προς νέα Σύνοδο Κορυφής για την επέκταση των κυρώσεων, ενώ από αμερικανικής πλευράς εμφανίζεται ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής οπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μόσχα παγίως αρνείται ότι πράκτορές της υποδαυλίζουν την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, και διά του πρεσβευτή της στον ΟΑΣΕ έρχεται να προειδοποιήσει πως η χρήση βίας εναντίον ρωσόφωνων μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
 
Σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τη Δευτέρα από το Λουξεμβούργο τη ρωσική ανάμειξη στην ένταση στην ανατολική Ουκρανία, με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να τονίζει ότι η συντονισμένη δράση ένοπλων ομάδων καταληψιών σαφώς «είναι κάτι σχεδιασμένο από τη Ρωσία».
Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος ενεπλάκη σε “προκλητικές ενέργειες” όταν επανειλημμένα πέρασε πολύ κοντά από αμερικανικό αντιτορπιλικό που περιπολούσε στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα αξιωματούχους. 
 
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος SU-24 πέρασε τουλάχιστον 12 φορές σε πολύ χαμηλή πτήση – που κυμαίνονταν από το επίπεδο της θάλασσας έως αρκετά χιλιάδες πόδια – κοντά από το αντιτορπιλικό USS Donald Cook.
 
Το πλήρωμα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου έκανε αρκετές προσπάθειες να επικοινωνήσει με το ρωσικό αεροσκάφος, ζητώντας από τον πιλότο να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του και στέλνοντας προειδοποιητικά σήματα να παραμείνει σε απόσταση, ωστόσο ο πιλότος δεν έκανε καμία επικοινωνία.
 
Το Donald Cook αντέδρασε μόνο μέσω προειδοποιήσεων και δεν προχώρησε “σε προετοιμασίες στους σταθμούς μάχης”. 
 
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους το ρωσικό αεροσκάφος δεν έφερε βόμβες αν και οι ενέργειες του παραβίασαν πολλά διεθνή πρωτόκολλα.