«Στη συνεδρίαση θα υποβάλλουμε στοιχεία (που θα αποδεικνύουν) ότι η Ρωσία θέλει να τορπιλίσει τις προεδρικές εκλογές με κλιμάκωση της έντασης» δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ από το Κίεβο.
Την ίδια ώρα, βέβαια,  κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ δήλωνε πως «ετοιμαζόμαστε να εκκαθαρίσουμε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ από τους τρομοκράτες».
 
Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι ένοπλοι που ασκούν έλεγχο σε τμήματα του Ντονέντσκ και του Λουχάνσκ, και οι οποίοι έχουν ανακηρύξει την «αυτονομία» των επαρχιών (έστω και χωρίς αναγνώριση από το εξωτερικό), διακηρύττουν πως δεν προτίθενται να επιτρέψουν το στήσιμο προεδρικών καλπών την Κυριακή.

Προεδρικές εκλογές σε κλίμα εμφυλίου

 

Το πρωί της Πέμπτης, ξένοι ανταποκριτές ανέφεραν πως είδαν 11 σορούς σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφεραν στο Reuters πως τουλάχιστον οκτώ ουκρανοί ένστολοι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε νυχτερινές συγκρούσεις με φιλορώσους ενόπλους περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ντονέτσκ. 

 
Τέτοιου είδους πολεμικά ανακοινωθέντα περνούν πλέον σχεδόν «στα ψιλά» καθώς έχουν καταλήξει ανησυχητικά συνηθισμένα με φόντο μία σύγκρουση σε αδιέξοδο. 

Στις «εύφλεκτες» επαρχίες στα νοτιοανατολικά, έχουν χάσει τις τελευταίες εβδομάδες τη ζωή τους 127 άνθρωποι, δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών – αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ιβάν Σιμονόβιτς:

Σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ «χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα όπλα» ενώ καταγράφεται ένα «κύμα αναφορών για εξαφανισμένους».

 
Το χάος στα ανατολικά στρέφεται και εναντίον των αξιωματούχων με αρμοδιότητα την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, πράγμα που «καθιστά ακόμη δυσκολότερη την εκλογική διαδικασία» σημείωσε ο Σιμονόβιτς.

Πληροφορίες: in.gr, Guardian