Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται ότι θα επικρατήσουν στην Τσεχία, μολονότι η χώρα θεωρείται η πιο ευρωσκεπτικιστική στην κεντρική Ευρώπη. 
 
Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ως φαβορί το κεντρώο, λαϊκιστικό κόμμα ANO, ο εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό CSSD και η δεξιά αντιπολίτευση του TOP 09.
 
«Η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι πολύ σημαντική για την Τσεχία, δεν μπορούμε να είμαστε μια απομονωμένη νησίδα» δήλωσε μια 55χρονη ψηφοφόρος στην Πράγα ενώ ένας συμπατριώτης της χαρακτήρισε «συνώνυμο του εγωισμού» τον ευρωσκεπτικισμό.
 
Ήδη εκτός από τις παραπάνω χώρες έχουν ψηφίσει Βρετανία και Ολλανδία. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή. 
 
Τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, αφού κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά τμήματα στην Ιταλία. 
 
Τόσο στη δυτική όσο και στην κεντρική Ευρώπη, το ποσοστό της αποχής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε αυτές τις εκλογές.
 
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στις χώρες της Βαλτικής η συμμετοχή μπορεί να φτάσει γύρω στο 40%, ή και στο 50% στη Λιθουανία, όπου οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
Αντιθέτως, πολύ χαμηλή εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή στη Σλοβακία όπου δεν θα ξεπεράσει το 20%.
 
Ολλανδοί και Βρετανοί ψήφισαν την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήδη από την Πέμπτη, στη Βρετανία (εκλέγει 73 ευρωβουλευτές σε σύνολο 751) καταγράφεται μεγάλη άνοδος του λαϊκιστικού, ευρωφοβικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ.
 
Στην Ολλανδία, από την άλλη, το exit poll διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις καθώς δίνει στον ισλαμοφοβικό Χέερτ Βίλντερς μικρότερο ποσοστό από το αναμενόμενο και τρεις ευρωβουλευτές. Στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ξενοφοβικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) είχε πέντε ευρωβουλευτές.