Σε καμία περίπτωση δεν θα διεξαχθούν οι εκλογές εκτός πλαισίου νόμου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις διαμαρτυρίες Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων για τη μη συμπερίληψή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που προσήλθαν μεχρι τις 12:00 αλλά δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, επειδή δεν έχει καταγραφεί στο σύστημα η διεύθυνση κατοικίας τους – όπως προνοεί ο νόμος – ανέρχεται μόλις σε 150 άτομα παγκύπρια.

 
Για το θέμα διαμαρτυρήθηκε έντονα ο γενικός γραμματέας του σωματείου Τουρκοκύπριων δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτζίλ για τη μη συμπερίληψή του στον κατάλογο, ενώ μάλιστα αρνήθηκε να αποχωρήσει από το εκλογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία.

Έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις και άλλων τουρκοκύπριων υποψήφιων Ευρωβουλευτών, που έσπευσαν επί τόπου, όπου υπήρχαν ήδη εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών ΜΜΕ.


Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πόσοι Τουρκοκύπριοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, ο κ. Χάσικος είπε ότι είναι ελάχιστοι, καθώς μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι που έκλεισαν οι κάλπες, δεν ψήφισαν 150 άτομα παγκύπρια, λόγω έλλειψης διεύθυνσης.
 
Εξάλλου, ανέφερε προς τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ότι από τις 95 χιλιάδες Τουρκοκυπρίων, στο σύστημα υπάρχουν καταγεγραμμένες οι διευθύνσεις 56 χιλιάδων ατόμων, ενώ 10 χιλιάδες δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση.
 
Είπε ότι με τη σημερινή εκλογική διαδικασία και τη συμπερίληψη των Τουρκοκυπρίων έγινε το πρώτο βήμα και ευχαρίστησε τόσο τους Τουρκοκύπριους υποψήφιους Ευρωβουλευτές για τη συμμετοχή τους, όσο και τους ψηφοφόρους που ήρθαν να ψηφίσουν.

Πηγή: KΥΠΕ