Είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά ο προσανατολισμός της ΕΕ με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες.
 
Και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη» είπε, τονίζοντας ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.
 
Για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην Ευρώπη μίλησε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο έτερος μεγάλος ηττημένος της ευρωκάλπης που είδε το ευρωσκεπτικιστικό UKIP να έρχεται πρώτο σε ψήφους και τον ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ να πανηγυρίζει, λέγοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.
 
 

«Όχι όπως πριν»
 

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο περισσότερα. Δεν μπορεί να παραμερίσει η Ευρώπη αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσει όπως πριν» τόνισε.
 
«Χρειαζόμαστε αλλαγή. Οι Βρυξέλλες είναι πολύ 'μεγάλες' και παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό» τόνισε ο Κάμερον επαναλαμβάνοντας τη βρετανική θέση ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη-μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. 
 
Στον ίδιο τόνο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που εξοστρακίστηκε στην τέταρτη θέση, μία θέση μετά το αντι-ισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σχηματοποιήσουμε μία απάντηση. Και αυτή η απάντηση πρέπει να περιέχει λιγότερους κανόνες και λιγότερη φασαρία από την Ευρώπη».
 
Μήνυμα εστιασμένο στην ενίσχυση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη ως ανάχωμα στην ακροδεξιά ήλθε τόσο από τα χείλη της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και διά στόματος Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι. Όμως, μένει να αποδειχτεί αν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και να συμφωνήσουν στο πώς.
 
 

Η προεδρία της Κομισιόν
 

Ως προς το ζήτημα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, οι ηγέτες απέφυγαν άμεση διαμάχη για το αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του ΕΛΚ που επικράτησε στις ευρωκάλπες χωρίς αυτοδυναμία, θα πρέπει να λάβει την εντολή.

Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεσή της να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, δίνοντας το στίγμα για τη συνέχιση της πολιτικής που ξεσήκωσε τους λαούς της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας σε πρωτοφανές κύμα κινητοποιήσεων.

 
Εντωμεταξύ, η Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν σαφή εντολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες. 
 
Οι Σοσιαλιστές τόνισαν ότι θα στηρίξουν τον Γιούνκερ μόνο αν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ».