Εξώδικο απέστειλε την Τετάρτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στο υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης
Οι γιατροί επικαλούνται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία «η αποζημίωση βιβλιοθήκης δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα» και ζητούν την άμεση νομοθετική ρύμθμιση του θέματος.
Η ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί για προσφυγές και σημειώνει πως «η άρνηση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ συνεπάγεται ετήσια επιβάρυνση περί τα 1.000 ευρώ για κάθε γιατρό ΕΣΥ, ενώ η αναδρομική ισχύς από το 2002, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, θα οδηγήσει σε επιστροφή φόρων δεκατεσσάρων ετών».
Ταυτόχρονα, στο εξώδικο επισημαίνεται, πως έχει ζητηθεί από την ΟΕΝΓΕ δύο φορές συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση.
Όπως αναφέρεται, έχει ξεκινήσει υποβολή προσφυγών από τις ιατρικές ενώσεις όλης της χώρας προκειμένου, το ζήτημα να οδηγηθεί προς εκδίκαση στο ΣτΕ, αξιοποιώντας το δεδικασμένο του ειδικού μισθολογίου των δικαστών.
Δαπάνες για εκτέλεση υπηρεσίας
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφανθεί επί του θέματος μετά από προσφυγές που είχαν καταθέσει δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου (για το επίδομα αλλοδαπής). Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι το επίδομα βιβλιοθήκης δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο, αφού πρόκειται για παροχή που καταβάλλεται σε μισθωτό για να καλύψει δαπάνες του για την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου στην οποία διευκρίνιζε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δε συνεπάγονται τη γενική εφαρμογή τους παρά μόνον για συγκεκριμένες υποθέσεις -και κατ' επέκταση για τους συγκεριμένους φορολογούμενους- στις οποίες αφορά η προσφυγή.