Στην παρουσίαση ο γγ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία χαρακτήρισε τις προτάσεις «βάση για μια διεθνή απάντηση στη βελτίωση των φορολογικών εσόδων από πολυεθνικές». Κατά την άποψή του ο «επιθετικός σχεδιασμός τρόπων αποφυγής φόρων» απειλεί τόσο τα δημόσια έσοδα, όσο και τα δίκαια φορολογικά συστήματα.
Μια τέτοια περίπτωση αποκάλυψε πρόσφατα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters: η βρετανική Vodafone διαθέτει μια μικρή θυγατρική στο Λουξεμβούργο, η οποία αγοράζει για τη μητρική εταιρία διάφορα υλικά. Η θυγατρική με 200 εργαζομένους είχε πέρυσι περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Λόγω όμως εξαίρεσης στην φορολογική νομοθεσία του Λουξεμβούργου, τα κέρδη της μικρής εταιρίας δεν φορολογούνται καθόλου.
Παράλληλα ο διεθνής οργανισμός επιδιώκει να περιορίσει την εκμετάλλευση των διεθνών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης, ζητώντας την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Επιπλέον, πολυεθνικές θα πρέπει στο μέλλον να δηλώνουν στις εφορίες, σε ποια χώρα πληρώνουν πόσους φόρους.
Παράλληλα ο διεθνής οργανισμός προτείνει για εταιρίες ίντερνετ που διαθέτουν «σημαίνουσα διαδικτυακή παρουσία» σε μια συγκεκριμένη χώρα, να φορολογούνται εκεί. Πολυεθνικές, όπως η Apple με το διαδικτυακό κατάστημα μουσικής και ταινιών iTunes, η εταιρία προγραμμάτων Adobe και η εμπορική πλατφόρμα Ebay ίσως να αναγκαστούν στο εγγύς μέλλον να καταβάλλουν φόρους στη χώρα όπου κάνουν τους υψηλότερους τζίρους.
Οι προτάσεις που παρουσίασε ο ΟΑΣΑ στο Παρίσι την Τρίτη (16.09) θα κατατεθούν στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 που συνεδριάζουν το Σαββατοκύριακο στο Κερνς της Αυστραλίας. Θα χρειαστεί ωστόσο χρόνος μέχρι οι προτάσεις περάσουν σε μια διεθνή συμφωνία ή να ενσωματωθούν σε εθνικές νομοθεσίες. Το 2015 ο ΟΟΣΑ θα δημοσιοποιήσει το δεύτερο σκέλος των προτάσεών του. Στη συνέχεια οι G20 θα αποφασίσουν συνολικά για το πακέτο προτάσεων του διεθνούς οργανισμού.
Deutsche Welle – ελληνική υπηρεσία