Μπορεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης να φέρνουν πιο κοντά στην Αθήνα την τρόικα, ωστόσο το πεδίο διένεξης μεταφέρεται στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού του Μαξίμου τον οποίο δεν εγκρίνουν Ε.Ε. και ΔΝΤ, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια είναι η ενισχυμένη εποπτεία
Μερίδα του ελληνικού Τύπου κάνει λόγο για άφιξη της τρόικας τις επόμενες ώρες, ενώ άλλα ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά εμπόδια που υπερβαίνουν το πακέτο δεσμεύσεων που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες το Μαξίμου.
Κατά το efsyn.gr, απόλυτα ικανοποιημένη από την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά παρουσιάζεται η τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα την Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τελειώσει η αξιολόγηση και το πακέτο μέτρων της επόμενης φάσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στενά χρονικά περιθώρια για την επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια 6 χωρών, τα οποία κλείνουν από τις 19 Δεκεμβρίου, λόγω εορτών, οι υπουργοί των 18 θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης του σημερινού μνημονίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί λίγες εβδομάδες αλλά το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του ζητούν λίγους μήνες.
Τα μέτρα που απέστειλε την Κυριακή η κυβέρνηση στην τρόικα και τα οποία προβλέπουν παρεμβάσεις έως το τέλος του 2014, αλλά και διορθωτικές κινήσεις εντός του 2015 (εάν παρουσιασθούν αποκλίσεις) φαίνεται πως κλείνουν τη «ψαλίδα» των διαπραγματεύσεων, γράφει το in.gr.
Ξεχωρίζουν η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% από την 1η Ιανουαρίου 2015 που εκτιμάται πως θα εισφέρει 350 εκατ. ευρώ, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (διετές πάγωμα συντάξεων), επέκταση του χρόνους ασφάλισης στα 20 χρόνια για την θεμελίωση δικαιώματος στη βασική σύνταξη, αλλαγές στο ΕΚΑΣ, κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital,gr προερχόμενες από κοινοτικούς παράγοντες τα αγκάθια εντοπίζονται σε δύο επίπεδα: το χρόνο που διατίθεται από πλευράς Ευρωζώνης στην Ελλάδα και το είδος των “μέτρων” που δυσκολεύουν μέχρι στιγμής την προσέγγιση.
Τόσο η ΕΚΤ που έχει κρατήσει πολύ χαμηλό προφίλ στις διαδικασίες όσο και η Κομισιόν, θεωρούν ότι η παράταση κατά ένα εξάμηνο του προγράμματος (με απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας) δεν μπορεί παρά να συνεχισθεί με την μορφή των “ενισχυμένων όρων” που συνοδεύουν την παροχή της πιστωτικής διευκόλυνσης μέσω του ECCL για άλλο ένα εξάμηνο, ήτοι μέχρι τέλος του 2015.
Ο διακανονισμός αυτός από πλευράς Ευρωζώνης καλύπτει τόσο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για διασφάλιση 12μηνου αξιόχρεου για το ελληνικό χρέος, όσο και την ΕΚΤ για να μπορεί να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Πολύ περισσότερο μάλιστα γιατί έτσι θα μπορεί να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων όταν αυτό ξεκινήσει.
Η “λύση” αυτή είναι απορριπτέα από κυβερνητικής πλευράς καθώς δυσκολεύει ή ακυρώνει τις πολιτικές προϋποθέσεις για την πορεία προς την εκλογή προέδρου που είχε μέχρι στιγμής σχεδιασθεί, καθώς και κάποια ενδιάμεσα σενάρια τα οποία συνδέουν την υιοθέτηση ενός ενδιάμεσου πακέτου (επιπλέον) μέτρων με την διαδικασία της προεδρικής εκλογής, σημειώνει το δημοσίευμα.
Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το naftemporiki.gr, έλεγε χθες το βράδυ ότι «δεν θα υπάρξουν επώδυνα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία» και ότι οι προτάσεις που εστάλησαν «ήταν οι τελικές και δεν αλλάζουν».
Ενδεικτικό των σχέσεων των δύο πλευρών, λέει κυβερνητικός βουλευτής, είναι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν συζητά αλλαγές, ωστόσο η τρόικα επιμένει να ζητά η ρύθμιση να μην είναι οριζόντια και να εξετάζεται η περιουσιακή κατάσταση όσων αιτούνται να μπουν στη ρύθμιση προκειμένου να μην ευνοηθούν όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά και οι έχοντες και κατέχοντες.
Μετά από όλα αυτά οι δύο πλευρές έχουν ατύπως αποφασίσει να δουν την πορεία των δημοσίων εσόδων τις επόμενες εβδομάδες και σε περίπτωση μεγάλης υστέρησης να ξαναδούν τη ρύθμιση.