Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοτηλεόραση ARD δήλωσε τα εξής:
«Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν προθεσμία ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης»
«Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια»
«Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%»
«Είναι μια συστημική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συστηματικά, όχι ο ένας απέναντι στον άλλον να δείχνουμε με το δάχτυλο και να λέμε: τι κάνεις εκεί; Τι κάνει ο άλλος; Πρέπει να σκεφτούμε σαν Ευρωπαίοι, να μείνουμε ενωμένοι και να επανεκκινήσουμε τα πολιτικά εργαλεία»
Η γερμανική πλευρά φαίνεται αμετακίνητη για την ώρα σε έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters. Απορρίπτεται κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα μη δίνοντας έτσι οξυγόνο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση θα προσέλθει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ζητώντας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών. Αντί αυτών θα ζητά «εμπροσθοβαρή δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των καίριων μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά».
Η Αθήνα απάντησε ότι «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση» καθώς «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης».
Ο γερμανός σοσιαλδημοκράης Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου, προειδοποιεί δηλώνοντας: «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ' αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα».
«Αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει» δηλώνει ο κ. Σουλτς στην Handelsblatt, προσθέτοντας ότι έτσι «δεν θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί».
Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι «οφείλουμε να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες που διέπουν τη συγκατοίκησή μας στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και σεβόμενοι την ισοτιμία των κρατών-μελών. Διότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές».
Με την πολιτική διελκυστίνδα σε πλήρη εξέλιξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει τη θέση του για ένα «new deal» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της, το οποίο θα μειώνει το κόστος της κρίσης όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Γερμανούς, τους Σλοβάκους, τους Πορτογάλους κλπ.
Eνώ έσπευσε να ρίξει και γέφυρες προς τον γερμανό ομόλογό του λέγοντας: «Ανυπομονώ να συναντήσω όχι μόνο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και την πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της ΕΕ και της Νομισματικής Ένωσης, τον Δρ Σόιμπλε».