Ντάισελμπλουμ: Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι απόψε έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, με την τετράμηνη παράταση του προγράμματος

«Πρώτο βήμα είναι ότι συμφωνήσαμε να παρουσιάσει η Ελλάδα έναν πρώτο κατάλογο για τις μεταρρυθμίσεις. Είχαμε μία εντατική κι έντονη συνάντηση για το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Πρόκειται για εμπιστοσύνη που εδράζεται στις συμφωνίες που έχουν γίνει και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτές. Υπάρχει ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα.

Θετικό βήμα στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Είμαι ευτυχής, η δουλειά που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες έφερε καρπούς. Φτάσαμε σε μία συμφωνία που σας διανέμεται τώρα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που είναι θετική η εξέταση του καταλόγου από τους θεσμούς, θα αρχίσει η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Τη Δευτέρα ο πρώτος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και οι θεσμοί θα λογοδοτήσουν για το εάν είναι μία επαρκής αφετηρία για να έχουμε στο τέλος επιτυχή συμπεράσματα. Τότε, τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί, θα εκκινήσουμε τις εθνικές διαβουλεύσεις και την όλη διαδικασία. Αυτός ο κατάλογος θα οριστεί με λεπτομέρεια, θα ελεγχθεί από τους θεσμούς μέχρι τέλους Απριλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι εάν τα μέτρα που εξήγγειλε επηρεάζουν τον προϋπολογισμό, θα μπορούσε να τα συμφωνήσει με τους εταίρους και να έχει ενημερώσει τους θεσμούς. Η Ελλάδα μας βεβαίωσε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις θα γίνονται σε συμφωνία με τους εταίρους».

Στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν είναι εφικτό για μια χώρα να ζητά χρήματα από τους εταίρους και να θέτει τους δικούς της όρους, ενώ επισήμανε πως τα 11 δις. του EFSF προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι για την κυβέρνηση. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πακέτο διάσωσης στο μέλλον.

Μοσκοβισί: Συμφωνία προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης

Ο Πιερ Μοσκοβισί  κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γερούν Ντάισελμπλούμ, λέγοντας πως έγινε ένα σημαντικό βήμα σήμερα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που θα πρέπει να γίνουν.

«Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Έχουμε κι άλλα βήματα να κάνουμε. Ως τις 28 Φεβρουαριου για να αποφασίσουμε για την παράταση του προγράμματος.
Τα βήματα αυτά δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά πρέπει να γίνουν, για να συμφωνήσουμε σε κοινά σημεία. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα, για να υπάρχει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία».

Ο Μοσκοβισί  υπογράμμισε ότι η σημερινή συμφωνία με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης και κάθε ευρωπαίου πολίτη και επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της.

«Η πεποίθηση ήταν ότι έπρεπε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης και κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Επιτρέπει στην ελλ. κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά διασφαλίζει ότι θα τηρήσει και τις δεσμεύσεις της.

Αν φτάσουμε σε συμπέρασμα τη Δευτέρα το βράδυ και σε αυτό ελπίζω κι εγώ, ο λόγος θα περάσει στα κράτη μέλη, για να τεθεί το θέμα αν χρειάζεται, στα κοινοβούλιά τους. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου».

Λαγκάρντ: Βλέπουμε τη συμφωνία ως μια σειρά σταδίων

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το ΔΝΤ βλέπει τη σημερινή συμφωνία ως μια σειρά από στάδια που πρέπει να προχωρήσουν και διευκρίνισε πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016.

Το ΔΝΤ βλέπει τη συμφωνία ως μία σειρά από στάδια που πρέπει να προχωρήσουν. Την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα μας καταθέσει σειρά από μεταρρυθμίσεις και οι εκπρόσωποι των ΕΚΤ και ΔΝΤ θα διαμορφώσουμε μία γνώμη για το κατά πόσο είναι αρκετά επαρκές το πακέτο για να προχωρήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η επόμενη προθεσμία είναι τα τέλη Απριλίου. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, για να υπάρξει και η γέφυρα.

Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του 4μήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Από την πλευρά μας θα πρέπει να προσέξουμε τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης και να συμβάλουμε ώστε να μην εκτροχιαστεί η σημερινή συμφωνία.