Με «μία μικρή καθυστέρηση» θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα κατατίθετο την Πέμπτη – Τι απαντά το Μαξίμου
Τις αιτίες της αναβολής στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ( είχε ανακοινωθεί ότι θα κατατεθεί χθες, Πέμπτη) εξηγούν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι οφείλεται στην ανάγκη για την εξεύρεση ορθής λύσης σχετικά με:
• Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013
• Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ
• Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, ανακοινώνουν την κατάθεση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα με στόχο της δημιουργία μιας ανταγωνιστικής τηλεόρασης, αναφέροντας:
“Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.
Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.
Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.
Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο”.
Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι υπάρχει μικρή αναβολή στην κατάθεση του νομοσχεδίου
Μέχρι στιγμής άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της αναβολής, καθώς η ενημέρωση από το γραφείο του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη.
Καθώς φαίνεται, υπήρξαν εμπόδια που συνίστανται στην αντίδραση της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ και στις απειλές όσων έχουν προσληφθεί σε αυτή πως θα καταθέσουν αγωγές.
Χθες, Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στην τηλεόραση του Mega ότι εντός της ημέρας το νομοσχέδιο θα «έφευγε» από το αρμόδιο υπουργείο.
Τελικά το νομοσχέδιο δεν «έφυγε» από το υπουργείο και παραμένει εκεί, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη ή μπορεί και πιο αργά. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη τοποθέτηση για το πότε θα κατατεθεί.
Σύμφωνα με την εκδοχή του tvxs.gr, η καθυστέρηση οφείλεται αφ’ ενός στις απαιτήσεις των δανειστών για ακριβή κοστολόγηση της επανασύστασης της ΕΡΤ, αφ’ ετέρου σε ένα οργιώδες παρασκήνιο τελεσιγράφων και απειλών μέσα από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει η διαβεβαίωση τους πρώην εργαζόμενους στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για «μικρή καθυστέρηση» και πως «όλα θα πάνε καλά».
Παράλληλα, οι προσληφθέντες στη ΝΕΡΙΤ φέρονται να απειλούν με αγωγές για να μπλοκάρουν την λύση της ΕΡΤ. Τα προβλήματα έγκειται τόσο στη «συγκατοίκηση» με τους συναδέλφους τους της ΕΡΤ, αλλά κυρίως στο ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις που έλαβαν όταν απολύθηκαν από την ΕΡΤ.
Την ίδια στιγμή η έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου δημιουργεί πανικό σε ομάδες εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ, όπως για παράδειγμα δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται εκεί, αλλά δεν προέρχονται από την παλιά ΕΡΤ, σημειώνει το in.gr.
Την ίδια ώρα, φρένο στα κυβερνητικά σχέδια επιχειρεί να βάλει και η διοίκηση Μάη της ΝΕΡΙΤ, διεκδικώντας να αποτελέσει ο σημερινός φορέας το όχημα και ενδιάμεσο σχήμα για τη μετάβαση στη νέα ΕΡΤ. Η προσπάθεια αυτή της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ συνδέεται άμεσα με τις «μαύρες τρύπες» που έχει εντοπίσει η κυβέρνηση στα οικονομικά του φορέα και, στην ουσία, στόχος είναι να καλυφθούν διά της «ομαλής μετάβασης» οι όποιες παρατυπίες και να μην υπάρξει αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για την διαχείριση των τελευταίων μηνών.