Πληροφορίες από πηγές των δανειστών που επικαλείται το capital.gr, κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια και για ένα ενδεικτικό παράδειγμα της «απουσίας  μετρήσιμου αποτελέσματος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης» που ακόμη… αναμένονται. «Περιμένουμε τις δύο λίστες Βαρουφάκη,  έχουμε μείνει μόνο στην πρώτη και η συμφωνία ήταν να φτάσουν αμφότερες το αργότερο μέσα σε αυτή την εβδομάδα» αναφέρουν, μεταφέροντας κλίμα έντασης τόσο στην χθεσινή- μικρής διάρκειας – σύνοδο του Euro Working Group και στις συναντήσεις  στα τεχνικά κλιμάκια που συνεχίζουν και επεκτείνουν την παρουσία τους στην Αθήνα.
 
«Μας πιέζουν για μέτρα εκτός του  πλαισίου της πρώτης συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» αναφέρουν από την πλευρά τους  κυβερνητικά στελέχη, αιτιολογώντας την πρόθεσή τους για πολιτική λύση. Προσθέτουν ότι η πλευρά των δανειστών επιμένει στην ολοκλήρωση πρώτα της συμφωνίας επί της αρχής, όπως γινόταν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Στην έκθεση πάντως του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει βάση του νόμου το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις που κατατέθηκε χθές βράδυ στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση με την διαδικασία κατεπείγοντος,  αναφέρεται για τη ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία ότι «εκτιμάται από το επισπεύδων υπουργείο ότι σε βάθος οκταετίας θα εισπρασθούν 2 δισ. ευρώ με παράλληλη διασφάλιση είσπραξης των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών».

Ενώ οι διαβουλεύσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα κορυφώνονται, με την Αθήνα να στρέφει το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, το γερμανικό Spiegel υποστηρίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός υπαναχώρησε από δέσμευσή του στον πρόεδρο της Κομισιόν να στείλει επιστολή για μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, το περιοδικό υποστηρίζει -επικαλούμενο αναφορές γύρω από τις συναντήσεις- πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην αποστολή επιστολής για κινήσεις που θα αναλάμβανε η Αθήνα.
 
Επρόκειτο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το περιοδικό, για συμφωνία να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και πιο αποτελεσματικό έλεγχο στη φορολογία.
 
«Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει σε γενικές γραμμές, λεγόταν το Σαββατοκύριακο» γράφει το περιοδικό, «αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη».
 
Το Spiegel επικαλείται δήλωση εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος και ανέφερε πως «δεν υπάρχει σχέδιο να σταλεί επιστολή».
 
Το περιοδικό συσχετίζει την στάση αυτή με διαμαρτυρίες εντός της κυβέρνησης περί επιμονής της πλευράς των δανειστών σε μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.