«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν οι “κόκκινες γραμμές”, τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο Πρωθυπουργός και αφορούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υπάρχει μία και ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι πρωθυπουργικοί κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας πολιτικής και οικονομικής εφημερίδας «Αγορά», οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση πέντε συγκεκριμένες δομικού χαρακτήρα ενέργειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα, για:

-Την κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης
-Την αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, πλην εκείνων της «άγονης γραμμής»
-Τη διάθεση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών για την αποπληρωμή χρέους
-Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
-Την επίσπευση της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, με τους δύο ηγέτες να συνομιλούν για τις τρέχουσες εξελίξεις. Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα την Παρασκευή του Πάσχα, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τις συνομιλίες που θα έχει εν τω μεταξύ με τoν ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έστεν Μπαρθ Άιντα.

Οι πρωθυπουργικοί κύκλοι, τέλος, διαψεύδουν ότι ο Πρωθυπουργός είχε οποιαδήποτε επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καθώς και τις φήμες ότι υπήρξε οποιοδήποτε θέμα ή υποβολή παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για ζητήματα Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.
Αλλάζει καθώς φαίνεται γραμμή πλεύσης η Αθήνα μετά από σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
Η σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Μάρδα και Τσακαλώτου αφορούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και ζητήματα ρευστότητας και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. 
 
Κατά πληροφορίες αποφασίστηκε να μη ζητήσει η ελληνική πλευρά έκτακτο Eurogroup αλλά θα περιμένει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. 
 
Τα επόμενα 24ωρα ωστόσο αναμένεται να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν ορισμένα αδιέξοδα μιας και όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης υπάρχουν πλέον οριοθετημένες διαφωνίες και οριοθετημένες συγκλίσεις. 
 
Πολλά μάλιστα ποντάρονται στην κρίσιμη δίδυμη συνεδρίαση του Euroworking Group στις 8 και 9 Απριλίου.

Η «λίστα Βαρουφάκη που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει προτεινόμενα μέτρα όχι μόνο για το 2015 (4,68- 6,1 δις ευρώ) αλλά και μέτρα που μπορεί να φέρουν έως 5,49 δις ευρώ το 2016, μεταξύ των οποίων και παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ με όφελος 58 εκατ. ευρώ, σημειώνει το capital.gr.
 
Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «προτεινόμενα» μέτρα και ότι δεν είναι στόχος να ληφθούν όλα, αφού εκτιμά ότι χωρίς μέτρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ φέτος και ο στόχος-βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2%-1,5% του ΑΕΠ. 
 
Ωστόσο, στο έγγραφο δεν υπάρχει σενάριο για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σενάριο «βάσης» για 1,2% πλεόνασμα χωρίς μέτρα και δύο σενάρια για 3,1%- 3,9% του ΑΕΠ πλεόνασμα φέτος (με την εφαρμογή όλων των μέτρων). 
 
Από πλευράς δανειστών εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για την απόδοση των παρεμβάσεων, εξηγώντας ότι τα πιο πολλά είναι προσδοκίες για πάταξη φοροδιαφυγής και νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών, που δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν άμεσα. Αναφέρουν όμως ότι έχει γίνει ένα βήμα με ουσιαστικά και κοστολογημένα μέτρα/ προτάσεις… 
 
Οι διαπραγματεύσεις θα ενταθούν εκ νέου από εβδομάδα, μετά το καθολικό Πάσχα, με πρώτο επίσημο σταθμό την συνεδρίαση του EWG την προσεχή Τετάρτη, μία ημέρα πριν την υποχρέωση της κυβέρνησης να πληρώσει δόση 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. 

Βέβαιος πως τελικά «όλα τα μέρη θα είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους και ότι η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση» δηλώνει ο Νίκος Παππάς εκτιμώντας πως «κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα». 
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Επικρατείας απορρίπτει τη θέση του Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέγοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ «θέλει μνημονιακή κυβέρνηση και προσωπική δικαίωση μέσω της παλινόρθωσης των μνημονίων».