Σε δηλώσεις του στα τηλεοπτικά δίκτυα, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Γκρεγκ Μιούλεν μίλησε για «έγκλημα μίσους», σημειώνοντας ότι ο δράστης δεν έχει εντοπιστεί και οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για λευκό άνδρα, ηλικίας περίπου 21 ετών, ο οποίος την ώρα της επίθεσης φορούσε φούτερ, τζιν παντελόνι και μποτάκια. 

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στις 21:00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας). Ο εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας Τσάρλεστον, Έρικ Γουάτσον, ανακοίνωσε ότι πριν το αιματηρό επεισόδιο υπήρξε απειλή για βόμβα κοντά στην εκκλησία.

Για ανείπωτη τραγωδία, σε μια ιστορική εκκλησία έκανε λόγο ο δήμαρχος του Τσάρλεστον, Τζο Ρίλεϊ. «Ένας άνθρωπος γεμάτος κακία και μίσος αφαίρεσε τις ζωές πολιτών που είχαν έρθει εδώ για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν».

Ο ναός της Αφρικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας Εμμανουήλ των Μεθοδιστών είναι από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους στην περιοχή. Χτίστηκε το 1891 και θεωρείται κτήριο ιστορικής σημασίας. Η εκκλησία διευθύνεται από τον αιδεσιμότατο Κλίμεντα Πίνκνεϊ, ο οποίος υπηρετεί επίσης στην πολιτειακή Γερουσία της Νότιας Καρολίνας.