Πολλοί πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι, μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε τρένα που εκτελούν τακτικά δρομολόγια με προορισμό τη Βιέννη, το Μόναχο και το Βερολίνο, καθώς δεν υπήρχε παρουσία δυνάμεων ασφαλείας, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δημοσιογράφος του Reuters σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης μετέδωσε επίσης ότι εκατοντάδες πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε αμαξοστοιχία με προορισμό το Μόναχο και πρόσθεσε πως Ούγγροι και Αυστριακοί αστυνομικοί ελέγχουν τα έγγραφα των επιβατών μέσα στο τρένο.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σάμι, 35χρονος Σύρος, έδειξε σε δημοσιογράφο του Reuters εισιτήριο που είχε μόλις αγοράσει έναντι 120 ευρώ για την αμαξοστοιχία που θα ξεκινούσε στις 13:10 (τοπική ώρα) για το Μόναχο.
«Δεν υπάρχουν ειδικά τρένα»
Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε εν τω μεταξύ ότι υπάρχουν «ειδικά τρένα» που μεταφέρουν μετανάστες στη Γερμανία από την Ουγγαρία και επισήμανε πως, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ουγγαρία πρέπει πρώτα να καταγράφονται εκεί.
«Όχι, δεν υπάρχουν ειδικά τρένα» ανέφερε με καταχώρισή του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. «Οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ουγγαρία πρέπει να καταγράφονται και να ζητούν άσυλο εκεί» επισήμανε.
Στη Μπρατισλάβα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι οι πρωθυπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση.
Ο Φίτσο διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή την Κυριακή και θα συμμετάσχουν η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.