Οι συγγενείς αμφισβητούν τα επίσημα πορίσματα γύρω από την υπόθεση, και αισθάνονται ότι βρήκαν υποστήριξη και από τα πορίσματα ανεξάρτητης έρευνας. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε και η ταυτοποίηση δεύτερης καμένης σορού.

Η μεξικανική εισαγγελία ανακοίνωσε τη σύλληψη του Χιλδάρδο Λόπες Αστουδίγιο, κατηγορώντας τον ως ηθικό αυτουργό της εξαφάνισης και μετέπειτα, κατά το Μεξικό, δολοφονίας των φοιτητών στην Ιγκουάλα.

Ο 36χρονος Αστουδίγιο θεωρείται τοπικός αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών Guerreros Unidos. Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα, θεωρείται ότι η τοπική αστυνομία συνέλαβε αρχικά τους 43 φοιτητές και τους παρέδωσε στα μέλη του καρτέλ, τα οποία τους σκότωσαν και έκαψαν σε χωματερή τις σορούς τους.

Η θεωρία δεν έχει πείσει τους συγγενείς των 43 και αμφισβητήθηκε και από πρόσφατο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής IAHRC, η οποία διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις στην έρευνα. Μία από τις κεντρικές ενστάσεις της επιτροπής ήταν αν όντως κάηκαν οι σοροί στη χωματερή.

Παράλληλα, προ ημερών ανακοινώθηκε ότι οι αυστριακοί εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τα στοιχεία από τη χωματερή ταυτοποίησαν και λείψανα δεύτερου φοιτητή από το σημείο. Μέχρι πρότινος, από τα αποκαΐδια είχαν ταυτοποιηθεί λείψανα μόνο ενός.