Τα συνδικάτα των εργαζομένων της αεροπορικής εταιρείας είχαν εξαγγείλει για σήμερα απεργιακή κινητοποίηση, ενώ διέκοψαν το πρωί τη συνεδρίαση κατά την οποία η διοίκηση ανακοίνωνε τα σχέδιά της στους κοινωνικούς εταίρους, σύμφωνα με το  Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα 100 εργαζόμενοι εισέβαλαν στο κτήριο από την κεντρική πύλη. Λίγο αργότερα, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας διέφυγαν από αυτό με σκισμένα ρούχα.

Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει αποφασίσει η Air France προβλέπει την κατάργηση πλεονάζοντος προσωπικού, με τη διοίκηση να εκτιμά τον αριθμό τους σε 2.900, το 2016 και το 2017. Οι περικοπές θέσεων εργασίας αφορούν 300 πιλότους, 900 ιπτάμενους συνοδούς και 1.700 προσωπικό εδάφους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρίας προβλέπονται αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μείωση των δρομολογίων στο δίκτυο μεγάλων αποστάσεων, όπου οι μισές γραμμές είναι ζημιογόνες: ο στόλος –που σήμερα αριθμεί 107 αεροσκάφη– αναμένεται να μειωθεί κατά 14 αεροσκάφη, πέντε τον επόμενο χρόνο και άλλα εννέα το 2017, σύμφωνα με τη διοίκηση. Η Air France προβλέπει επίσης να μειώσει τη συχνότητα των πτήσεών της σε περισσότερες από 20 γραμμές το 2016 και να τερματίσει την επόμενη χρονιά τη σύνδεση με πέντε προορισμούς στην Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με πηγές.

Η εταιρεία επικαλείται τον ανταγωνισμό από εταιρείες χαμηλού κόστους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, για τις πολύωρες πτήσεις. Η Air France ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τους εργαζόμενους που επιτέθηκαν στα στελέχη της.