Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύναμη 600 Τούρκων στρατιωτών έφθασε στην περιοχή της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, την οποία έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής κουρδικών στρατευμάτων του Ιράκ.

Ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας ανέφερε πως ο Τούρκος ομόλογός χαρακτήρισε την ανάπτυξη αναγκαία για την προστασία των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων που εκπαιδεύουν ιρακινές δυνάμεις σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη. Ωστόσο, ο Χαλέντ αλ-Ομπέιντι τόνισε πως η τουρκική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτό.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι κατήγγειλε «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ» και το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Σάββατο τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από πλευράς του ότι πρόκειται για αλλαγή φρουράς ρουτίνας και ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Μοσούλης έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Αμυνας.