Transcript

-Καλωσήρθατε στο δίκτυο Real News. Είμαι η Sharmini Peries από τη Βαλτιμόρη.
Σε ένα σπάνιο διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος Ομπάμα αποκάλυψε τα σχέδιά του να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εδώ στις ΗΠΑ όπως αυτές του Σαν Μπερναντίνο, στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα και μίλησε επίσης για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ISIS. Ας δούμε τι είπε.

– Θα καταστρέψουμε το ISIL και κάθε άλλο οργανισμό που προσπαθεί να μας πλήξει. Η επιτυχία μας δεν θα στηριχτεί σε σκληρό λόγο ή σε εγκατάλειψη των αξιών μας ή με το να ενδώσουμε στον φόβο. Αυτό είναι που ελπίζουν ομάδες όπως το ISIL.

-Τώρα, μαζί μας από την Καλιφόρνια, για να συζητήσουμε την ομιλία είναι ο Norman Salomon. Ο Norman, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου War Made Easy: Πώς Πρόεδροι και αυθεντίες μας στροβιλίζουν μέχρι θανάτου. Είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Δημόσια Ακρίβεια, και συν-ιδρυτής της RootsAction.org. Τώρα μόλις έχει γράψει ένα άρθρο σχετικά με την ίδια την ομιλία, με τίτλο “Η ομιλία του Ομπάμα μεταφρασμένη σε ειλικρινή γλώσσα”. Μπορείτε να το βρείτε στo Real News Network στην ενότητα στήλες. Norman, σε ευχαριστώ πολύ που είσαστε μαζί μας.

-Ευχαρίστησή μου Sharmini.

-Norman, ας ξεκινήσουμε με την γενική σου άποψη για την ομιλία και το πως επηρεάζει τον ψυχισμό μας.

-Λοιπόν, νομίζω ο Ομπάμα έβαλε την συνηθισμένη βελόνα του, ένα είδος φιλελεύθερης εσωτερικής και φιλελεύθερης, παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής. Εδώ έχουμε έναν άνθρωπο που μιλά για έλεγχο των όπλων αλλά δεν ενδιαφέρεται πολύ να ελέγξει τα όπλα που σημαδεύουν αρκετές χώρες του κόσμου έξω από το Πεντάγωνο. Μιλά για την ανάγκη αντιμετώπισης της εγχώριας βίας αλλά όπως σημείωσαν οι New York Times το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχουν υπάρξει τόσοι θάνατοι εξαιτίας λευκών ρατσιστών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια που αντιστοιχούν 45 για κάθε έναν θάνατο που χαρακτηρίζεται τρομοκρατικός ή Ισλαμο-φονταμεταλιστικός.

Έτσι, ο Ομπάμα εν μέρει υποθάλπει μια δεξιά μετατόπιση ενός μιλιταριστικού κλίματος στα Μέσα αυτές τις ημέρες. Όμως προσπαθεί επίσης με κάποιο τρόπο να το φρενάρει και λέει, θα εξηγήσω ποιά είναι η απαραίτητη απάντηση, λέγοντας ότι περιλαμβάνει μια προσκόλληση σε αυτό που ορίζει αξίες μας.

-Και σε κανένα σημείο της ομιλίας αυτής δεν αμφισβητεί την τρέχουσα εξωτερική πολιτική ενάντια στην Μέση Ανατολή ή ενάντια στον ISIS και στο τι κάνουμε στη Συρία. Τίποτα από αυτά δεν αμφισβητείται ποτέ. Στην πραγματικότητα ξεκάθαρα διαιωνίζει τον πόλεμο και τους πολέμους στην περιοχή. Πες μας λίγο για το τι είπε και την απάντησή σου σχετικά με την Μέση Ανατολή.

-Η αμφισβήτηση ή η αυτοκριτική δεν είναι στην προεδρική ατζέντα. Και, ξέρεις, ο Ομπάμα είναι διάδοχος του Μπους ο οποίος επικρίθηκε από ορισμένες πλευρές για τον διαχωρισμό που έκανε στον κόσμο μεταξύ καλού και κακού, Μανιχαϊστικού, λευκού και μαύρου, και λοιπά. Και ο Ομπάμα έχει κάνει το ίδιο, με το δικό του στυλ και ίσως λιγότερο ωμά. Από την ομιλία του προέδρου στο Οβάλ Γραφείο, από τις δηλώσεις της διοίκησης γενικά, ποτέ δεν θα ξέρετε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ένα καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, που τον τελευταίο χρόνο έχει αποκεφαλίσει 150 άτομα με σπαθιά, που καταπιέζει τους ανθρώπους βίαια , που σφάζει ανθρώπους από αέρος στην Υεμένη. Ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν δικτατορίες σε όλη την περιοχή και τον κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά δεν λέει μια κουβέντα γι' 'αυτές, γιατί είναι ευθυγραμμισμένες ή σε συνεννόηση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα.

Έτσι, αυτό που καταλαβαίνουμε σε αντίθεση με την ευγενή ομιλία (Κάιρο) που έδωσε ο Ομπάμα μερικά χρόνια πριν, είναι λίγο-πολύ η ίδια παλιά εξουσιαστική πολιτική. Και έτσι, παρ' ότι δεν με πείθουν οι δηλώσεις του Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, η πραγματικότητα είναι περίπου η ίδια, ότι ο Ομπάμα έχει κάνει κοινό μέτωπο προς τους δικτάτορες και μάλιστα με αυτούς που θα μπορούσαν να ονομαστούν τρομοκράτες, όπως το al-Nusra Front στη Συρία με στόχο αυτής της πολιτικής μια αλλαγή καθεστώτος. Θέλουν να ρίξουν τον Άσαντ στη Συρία αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο Ομπάμα στηρίζει και τις δύο πλευρές του εμφυλίου στην Συρία και βασικά μάχεται διακαώς με μεταφορές τεραστίων ποσοτήτων όπλων και πλέον με κάποια στρατεύματα στο έδαφος και πολλούς βομβαρδισμούς. Πολεμάει έναν πληρεξούσιο πόλεμο που είναι τρομερά καταστροφικός για τους ανθρώπους στη Συρία και στην γύρω περιοχή.

-Τώρα, σκέφτηκα ότι ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που επισημαίνεις, Norman, στο άρθρο σου είναι η βία στο εσωτερικό από την άποψη της ακροδεξιάς τρομοκρατίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη χώρα αυτή, καθώς και το είδος των επιθέσεων κατά των Αφρο-Αμερικανικών κοινοτήτων σε αυτή τη χώρα. Όλα αυτά έχουν κάπως αγνοηθεί, επειδή το βλέμμα μας είναι πραγματικά εκεί έξω στον πόλεμο. Αλλά το είδος του πολέμου που συμβαίνει εδώ, εκτός αν αυτό είναι η λεγόμενη τρομοκρατία από εξωτερικές πηγές, δεν συζητείται πραγματικά. Και σκέφτηκα ότι ήταν μια εξαιρετική σημείωση που έκανες, και ήλπιζα θα μπορούσες να την αναλύσεις.

-Λοιπόν, η ομιλία Ομπάμα ταυτόχρονα διαιωνίζει και υποθάλπει, εσωτερικεύει αν θέλετε, τα τρομερά καταστροφικά διπλά μέτρα και σταθμά που προέρχονται από τα συστημικά μέσα στις ΗΠΑ και επαναλαμβάνονται από τους ανθρώπους που έχουν την εξουσία στην Ουάσινγκτον. Και αυτό είναι ότι η τρομοκρατία ορίζεται πολύ στενά και επιλεκτικά. Έτσι, αν μια εκκλησία πυρποληθεί, μια εκκλησία που μέσα βρίσκονται ακτιβιστές ή Αφρο-Αμερικανοί, τότε αυτό δεν ορίζεται ως τρομοκρατία. Όταν μουσουλμάνοι και άτομα ασιατικής καταγωγής ή της Μέσης Ανατολής ακρωτηριάζονται και θανατώνονται λόγω της εθνικότητάς τους, της θρησκείας τους, της εμφάνισής τους, αυτό δεν ορίζεται ως τρομοκρατία. Αλλά όταν οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εκείνους που πρεσβεύουν τη μουσουλμανική πίστη, τότε αυτό είναι η τρομοκρατία.

Αυτού του είδους τα διπλά μέτρα και σταθμά είναι ακριβώς τόσο αυστηρά και παράλογα και Οργουελιανά όσο το γεγονός ότι “παίζουν” με τις ίδιες τις δυνάμεις που ισχυρίζεται η διοίκηση ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει. Εκείνους στη Μέση Ανατολή που λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ, και ως εκ τούτου το Ισλάμ πρέπει να είναι σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει πραγματικά να αγωνιστούμε για, μια μεταμόρφωση του λόγου των μέσων ενημέρωσης, την κατανόηση της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ώστε να έχουμε ένα ενιαίο πρότυπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να μην χρησιμοποιούμε τον όρο τρομοκρατία χειριστικά ή επιλεκτικά, και να επανεξετάσουμε, ουσιαστικά, τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε βομβαρδισμούς και πολέμους κυριολεκτικά σε δεκάδες χώρες και σε όλο τον κόσμο.

Οι λογική είναι ότι οι ηγέτες του ISIS πρόκειται να θανατωθούν, και ως εκ τούτου το ISIS θα ηττηθεί σε αυτήν την περίπτωση. Αλλά η εμπειρία, όπως στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν, όπως και στο Ιράκ τα τελευταία δώδεκα χρόνια τώρα, είναι πως αυτό δεν λειτουργεί. Ακόμα και αν παραβλέψετε, αν και δεν πρέπει, τους αριθμούς, τους μεγάλους αριθμούς των αμάχων που σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και τρομοκρατήθηκαν από drones και άλλες προσπάθειες βομβαρδισμών των ΗΠΑ, το γεγονός είναι όταν ορισμένοι ηγέτες σκοτώθηκαν από αυτές τις αντάρτικες και αντι-αμερικάνικες δυνάμεις, απλώς προωθήθηκαν άλλοι να πάρουν τη θέση τους.

Και όπως ο Andrew Cockburn ανέφερε στο λαμπρό βιβλίο του Kill Chain νωρίτερα. φέτος, όταν εκδόθηκε το βιβλίο, υπάρχουν σαφή δείγματα όπου η στόχευση, και παραθέτω εισαγωγικά, η επιτυχημένη δολοφονία  υψηλόβαθμων στελεχών των Ταλιμπάν, του ISIS και ούτω καθεξής, απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα. Στο Αφγανιστάν, όταν οι ΗΠΑ μπόρεσαν να σκοτώσουν συγκεκριμένους ηγέτες, αυτοί που έρχονται από πίσω, ήταν ακόμα πιο άγριοι, πιο δολοφονικοί, νεότεροι, και δραστήριοι. Θέλουν να αποδείξουν τα διαπιστευτήριά τους. Και η κατάσταση κλιμακώνεται.

Έτσι, αντί να προσπαθούν συνεχώς να ανεβάσουν το στοίχημα και να δολοφονήσουν την άλλη πλευρά, η αμερικανική εξωτερική πολιτική χρειάζεται απεγνωσμένα να μετακινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση. Αυτό δεν είναι μόνο για χάρη των ανθρώπων στις χώρες που βάζει στο στόχαστρο το Πεντάγωνο, αλλά πραγματικά είναι και για χάρη όσων από εμάς είμαστε στις ΗΠΑ. Γιατί είναι αλήθεια πως ότι δίνεις παίρνεις. Όπως είπε ο ποιητής WH Auden, εκείνοι στους οποίους γίνεται κακό κάνουν κακό σε αντάλλαγμα.

-Εντάξει Norman. Αυτό είναι ένα καλό σημείο για να ολοκληρώσουμε. Σας ενθαρρύνω όλους να διαβάσετε το άρθρο του Norman στις στήλες μας. Πραγματικά αγγίζει κάποιες πλευρές που θα βρείτε ενδιαφέρουσες. Ευχαριστούμε πολύ που ήσουν μαζί μας Norman.

-Εγώ ευχαριστώ.

-Ευχαριστούμε και εσάς που παρακολουθήσατε το Real News Network.