Συγκεκριμένα, το κόμμα της Άνγκελας Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε το Σάββατο στην πόλη του Mainz, μέσα από ένα κείμενο το οποίο μάλιστα ονομάστηκε και Διακήρυξη του Mainz, περιλαμβάνει μια σειρά νομοθετικών προτάσεων που έχουν σαν στόχο να διευκολύνουν κατά πολύ τις Αρχές προς την κατεύθυνση της άμεσης απέλασης όσων διαπράττουν εγκλήματα, ανάμεσα σε αυτά και η σεξουαλική βία κατά των γυναικών, στον απόηχο των αλλεπάλληλων σχετικών κρουσμάτων της 31ης Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, υπό την τρέχουσα γερμανική νομοθεσία, κάποιος είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τη χώρα μόνον εφ' όσον έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, και υπό τον πρόσθετο όρο πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους από την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που βρίσκονται μέσα στη Διακήρυξη του Μainz και που φαίνεται πως υποστηρίζονται σθεναρά από την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο, το χρονικό διάστημα των τριών ετών πλέον δεν θα υφίσταται καθώς, οποιοσδήποτε πρόσφυγας ο οποίος διαπράξει έγκλημα θα μπορεί αμέσως να χάσει την κατοικία του και να αναγκαστεί σε άμεση απέλαση, ακόμη και αν η ποινή του είναι μικρή ή και αν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

«Αν οι άνθρωποι ενεργούν εκτός νόμου, πρέπει να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Αυτό σημαίνει πως [οι πρόσφυγες που διαπράττουν εγκλήματα] μπορούν να βρεθούν χωρίς σπίτι και αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας αλλά και προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των προσφύγων που βρίσκονται εδώ» είπε συγκεκριμένα η Μέρκελ.

Στο ίδιο προσχέδιο της CDU περιλαμβάνονται και πρόσθετα μέτρα Ασφαλείας που θα γίνονται από Αστυνομικούς και θα περιλαμβάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα μέρη όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς σαν αυτόν της Κολωνίας κοντά στον οποίο φέρονται να σημειώθηκαν τα εκατοντάδες κρούσματα.