Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Handesblatt, τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης θα αναδιαμορφώσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιώντας άνοιγμα στο κέντρο αλλά και στους νέους ψηφοφόρους  «Ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας. Αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξη Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από ότι υπολογίζεται, δεδομένου ότι ήδη 4 μήνες μετά την επανεκλογή του ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 153 ψήφους στη Βουλή. Δεν πρόκειται για ένα ασφαλές μαξιλάρι, αν αναλογιστεί κανείς τις επικείμενες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό ή τις αντιλαϊκές αυξήσεις φόρων για τους αγρότες».

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζει πως ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται «υπέρμαχος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας και μεταρρυθμιστής του συντηρητικού κόμματος της Ν.Δ., αλλά παράλληλα προέρχεται από μια από τις τρεις παραδοσιακές πολιτικές δυναστείες της χώρας και υπό αυτήν την έννοια, ως γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βίωσε την πολιτική από τα γεννοφάσκια του. Παρόλα αυτά στις συνεντεύξεις του επαναλαμβάνει ότι πρώτα είναι Κυριάκος και μετά Μητσοτάκης».

Για το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αντιπροσωπεύει την νέα γενιά πολιτικών, δεσμευόμενος να οδηγήσει το συντηρητικό κόμμα προς το κέντρο.

Οι Financial Times αναφέρουν «Ο Μητσοτάκης θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπολίτευσης. Δεσμεύεται να μην υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του υπό κατάρρευσαν κρατικού ασφαλιστικού συστήματος», ενώ τέλος τοτο πρακτορείο Reuters σημειώνει πως  οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας «εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους σήμερα, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».