Το σχέδιο νόμου προτάθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον γυναικών το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. Τα αδικήματα και τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου είναι οι πράξεις βίας εναντίον προσώπου, οι σεξουαλικές επιθέσεις και οι επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας. Αφορά επίσης πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για κλοπή και έχουν υποτροπιάσει.
«Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι ξένοι παραβάτες μπορούν να απελαθούν εάν καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης ανεξάρτητα από το αν έχουν καταδικαστεί με αναστολή ή όχι», δήλωσε η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, άτομο το οποίο επωφελείται από το καθεστώς του πρόσφυγα μπορεί να το στερηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το περίγραμμα του οποίου είχε ανακοινωθεί την 12η Ιανουαρίου από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού εμφανίζεται επικριτικό για την πολιτική της κ. Μέρκελ στο προσφυγικό, παρά την υπόσχεσή της να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές μέσω ευρωπαϊκών λύσεων, ενώ το ξενοφοβικό κίνημα Pegida συνεχίζει τις συγκεντρώσεις μίσους σε πολλές γερμανικές πόλεις.