Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία, μέχρι στιγμής αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές σε 100 συνολικά χώρες και οι οποίες συμφώνησαν σε αυτήν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.
Με το σύστημα αυτό το οποίο θα ξεκινήσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 24 μήνες, το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας θα έχει ανά πάσα στιγμή και (μάλλον) σε ζωντανό χρόνο, κάθε πληροφορία και πράξη που αφορά συναλλαγή έλληνα πολίτη με ξένη Τράπεζα, και όχι απλώς με κωδικούς λογαριασμών που συνήθως καταλήγουν να γεμίζουν κάποιες λίστες με περιορισμένες δυνατότητες ουσιαστικής επεξεργασίας, αλλά με πλήρη στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ μέχρι και ημερομηνία γέννησης.
Τα δεδομένα όμως στα οποία θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση οι Ελληνικές Οικονομικές Αρχές, δεν θα αφορούν μόνον τραπεζικές συναλλαγές για καταθέσεις ή μεταφορές χρημάτων αλλά και κάθε κίνηση που αφορά μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν σε λογαριασμούς Ελλήνων.
Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά σε περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία θα φτάσουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Από την πλευρά της η ΓΓΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κατοίκους συνεργάσιμων χωρών στις συνεργαζόμενες φορολογικές αρχές.
Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ άλλων οι Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη. Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς και Βανουάτου βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ για ένταξη στο σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών.