Σε ό,τι αφορά το γενικότερο ευρωπαϊκό πεδίο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θέλει να υπογραφούν από όλη την Ένωση συμφωνίες οικονομικής στήριξης και συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής από τις οποίες ξεκινούν τα ταξίδια τους ή διέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Ο στόχος είναι να μειωθούν τα ρεύματα προς την Ευρώπη, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά και του Μαγκρέμπ. «Τις συμφωνίες αυτές είμαστε σε θέση να τις υπογράψουμε και μόνοι μας, αλλά πιστεύουμε ότι θα ήταν σωστό να το πράξουν όλες μαζί, οι χώρες της Ευρώπης», λέει ο Ρέντσι.

Σε συνέντευξή του προς τη Süddeutsche Zeitung, από πλευράς του, ο Μάρτιν Σουλτς προκρίνει την υπογραφή μιας προσφυγικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, στα πρότυπα της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, είναι η προστασία των προσφύγων και η καταπολέμηση της δράσης των διακινητών. 

Παράλληλα, σημειώνει πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καταδεικνύει ότι μια συνεργασία τέτοιου τύπου είναι εφικτή χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείπεις τις αρχές σου.