Οι Iταλοί διασώστες θα επαναλάβουν σήμερα τις έρευνες στο εσωτερικό του ναυαγισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο σταθεροποιήθηκε και πάλι έπειτα από τη χθεσινή του μετακίνηση που προκάλεσε τη διακοπή των ερευνών, ενώ επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του.

Ο απολογισμός παραμένει στους έντεκα νεκρούς, έξι από τους οποίους έχουν αναγνωρισθεί επισήμως: δύο γάλλοι τουρίστες, ένας Ιταλός, ένας Ισπανός και δύο μέλη του πληρώματος, ένας Περουβιανός και ένας Ούγγρος.

Είκοσι έξι άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, αλλά σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι δεν έχουν επισήμως αναγνωρισθεί. Μία Γερμανίδα που περιλαμβανόταν στους αγνοούμενους εντοπίσθηκε στην πατρίδα της.

«Παραπάτησε» ο καπετάνιος!
Στο μεταξύ, ο καπετάνιος του Costa Concordia υποστήριξε την Τετάρτη στις αρχές ότι δεν σκόπευε να εγκαταλείψει το σκάφος πριν την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης των επιβατών από το πλοίο.

«Οι επιβάτες όρμησαν σαν χείμαρρος στα καταστρώματα και άρχισαν να αρπάζουν τις διασωστικές βάρκες. Προσωπικά δεν είχα ούτε διασωστικό γιλέκο, γιατί το είχα δώσει σε ένα επιβάτη. Βοηθούσα τους επιβάτες να καθίσουν στις βάρκες και, λόγω του ότι το σκάφος έκλινε κατά 60 – 70 μοίρες, απρόσμενα έχασα την ισορροπία μου και έπεσα στη βάρκα. Έτσι βρέθηκα εκεί» ισχυρίστηκε.

Η μαγνητοφωνημένη οργισμένη αντιπαράθεση της Ιταλικής ακτοφυλακής και του καπετάνιου του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου αποκαλύπτει πάντως ότι ο καπετάνιος αγνόησε εντολή να επιστρέψει στο πλοίο.